Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Με αλλαγές το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στην Ολομέλεια της Βουλήs

Με αλλαγές θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την δέσμευση αυτή ανέλαβε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή πολύ εποικοδομητική.

«Έγιναν πολύ σωστές παρατηρήσεις κατατέθηκαν από όλους, φορείς και κόμματα, αξιόλογες προτάσεις, όλα αυτά θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη για να υπάρχει στην όλη διαδικασία απόλυτη διαφάνεια αλλά και για να έχει η χώρα τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη.
Έμφαση έδωσε η υπουργός Περιβάλλοντος από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από όλα τα κόμματα, στις ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, στο σχέδιο δράσης 20-20-20, τον κανονισμό που διέπει τη ΡΑΕ και τον τρόπο αδειοδότησης καθώς και την επέκταση της άδειας παραγωγής.
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα μας να κόψουμε κάθε δυνατότητα μεταβίβασης των αδειών. Αυτό ήταν είναι πρόβλημα που είχε γίνει μάστιγα. Πρέπει σε αυτό να είμαστε όλοι κάθετα αντίθετοι ώστε να περιορίσουμε την μεταβίβαση παραγωγής ενέργειας», πρόσθεσε.

Ακόμα, συμφώνησε με τις επισημάνσεις βουλευτών που τόνισαν την ανάγκη εναρμόνισης του «Καλλικράτη» με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει ήδη σχετικές συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη 29 Απριλίου.
Οι παρεμβάσεις των φορέων
Την ανάγκη να οριστούν με απόλυτη σαφήνεια τα κριτήρια στη διάταξη που αφορά στη γη υψηλής παραγωγικότητας εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χθες 28 Απριλίου, να εκφράσουν τις απόψεις τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πάντως, όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων, εμφανίστηκαν θετικοί για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά, αλλά και στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα επιφέρει για τη χώρα, η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ Δημήτρης Ραχιώτης, πρότεινε μεταξύ άλλων, να επανεξεταστεί το θέμα με τις άδειες έργων παραγωγής ΑΠΕ και ζήτησε ή να παραταθεί πέραν των 30 μηνών, η χρονική προθεσμία που προβλέπει η σχετική διάταξη ή να ισχύει από την δημοσίευση του νόμου.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ανέφερε ότι δεν προστατεύεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο, και αυτό θα γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.
«Είναι ένα παράθυρο για συναλλαγή» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρότεινε στη γη υψηλής παραγωγικότητας να μπορούν να επενδύουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι όπως είπε περίπου 260.000, μέχρι 100 κιλοβατόρες.
«Με το πλαφόν που βάζει 1 τις χιλίοις μας πετά έξω», πρόσθεσε.

Πολύ θετικά ήταν τα σχόλια του εκπροσώπου της Green Peace Νίκου Χαραλαμπίδη, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ περνάμε ιστορικές στιγμές ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην μείνει η υλοποίηση του απλά στα χαρτιά.
Ο πρόεδρος της WWF Ελλάδος Αχιλλέας Πληθάρας, υπογράμμισε ότι, πρέπει να αρχίσει από τώρα η διαδικασία για το κεντρικό σχεδιασμό ακόμα και στο χερσαίο χώρο, με συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν και άλλα πλεονεκτήματα καθώς θα αναπτυχθεί εγχώρια βιομηχανία ΑΠΕ και θα δημιουργηθούν και διπλάσιες θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη.
«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να μην δημιουργηθεί προσδοκία για ένα άλλο χρηματιστήριο. Δεν είναι τέλειο το νομοσχέδιο. Υπηρετεί όμως το όραμα για μηδενικό λιγνίτη και ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερη λοιπόν είναι η απλοποίηση των διαδικασιών τόσο θα είναι μια μαχαιριά στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια», κατέληξε.
Τέλος, για φιλόδοξο, αλλά υλοποιήσιμο στόχο, μίλησε ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΜΗΕ Μιχάλης Παπαδόπουλος.