Σε εκλογές φαίνεται πως θα οδηγήσει τη χώρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Γ. Παπανδρεόυ μέσα στην...
Άνοιξη, δεχόμενος εισηγήσεις πολύ στενών συνεργατών του, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, ώστε αναβαπτισμένος με τη λαϊκή εντολή να μπορέσει να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα απρόσκοπτα, στις επώδυνες αλλαγές που προβλέπονται απ' το μνημόνιο και όχι μόνο...
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Παρέμβασης", ο Γιώργος Παπανδρεόυ και οι στενοί του συνεργάτες του φαίνεται να καταλήγουν στη λύση της κάλπης μέχρι τον Απρίλιο.
Μάλιστα έγινε λόγος για συγκεκριμένη ημερομηνία, αναφέροντας την Κυριακή 3 Απριλίου.
Ο συνομιλητής μας υποστήριξε πως λόγω της κρισμότητας του επόμενου διαστήματος η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήνει την εντύπωση ότι διαχειρίζεται τόσο σημαντικά θέματα έχοντας απωλέσει τη λαϊκή συγκατάθεση. Κι αυτή θα επιχειρήσει να πάρει εκ νέου με τις εκλογές, παρόλο που το ενδεχόμενο αυτό αποκλείουν σε κάθε ευκαιρία με δηλώσεις τους τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.
Οι θιασώτες της ιδέας, που φαίνεται ως αυτή τη στιγμή να αποδέχεται ο πρωθυπουργός, εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές και ευνοούν την εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως συνάγεται κι απ' τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα παρά τα πρωτοφανή σε σκληρότητα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε, την λογική κυβερνητική φθορά και τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων, συνεχίζει να προηγείται με διαφορές αστρονομικές, δεδομένων των συνθηκών. Αν δε εντός του επόμενου διαστήματος η κυβέρνηση καταφέρει εκτός της επιμήκυνσης του χρέους (που θεωρείται βέβαιη) να πετύχει και μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη συνάψει, τότε, (άσχετα με την αμφίβολη ουσιαστική συμβολή των δύο αυτών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία) θα έχει στα χέρια της δύο πολύ ισχυρά επικοινωνιακά χαρτιά, που μπορεί να χρησιμοποιήσει προεκλογικά.
Ένας επιπλέον λόγος που συνηγορεί στην απόφαση για κάλπες, είναι η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπορίσει οφέλη και να ανεβάσει τα ποσοστά της παρά την σταθερή αντιμνημονιακή ρητορία. Αντίθετα όπως επισημαίνουν, οι αμφίσημες όπως τις θεωρούν, δηλώσεις Σαμαρά σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις του προς την τρόϊκα ότι θα σεβαστεί τους όρους του μνημονίου, θολώνουν τα νερά και εδραιώνουν στον λαό την πεποίθηση ότι η ΝΔ δεν θα μπορέσει να τον προστατεύσει - ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές - απ' τη λαίλαπα του μνημονίου.
Παράλληλα, την αδυναμια αυτή της αντιπολίτευσης - πάντα κατά την εκτίμηση της Ιπποκράτους - ενισχύει παραδόξως κι ο ανασχηματισμός που έγινε στην σκιώδη κυβέρνηση της ΝΔ που παρά τις προσδοκίες, μόνο ανανέωση δεν σηματοδότησε, αφού συμπεριέλαβε, χάριν κομματικών ισορροπιών, πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με το πρόσφατο (αλγεινό) παρελθόν όπως οι Γ. Γιακουμάτος, Α. Νάκος, Α. Γιαννόπουλος. Πρόσωπα που ξυπνούν στη συνείδηση του κόσμου κάθε άλλο παρά ευγενικά συναισθήματα. Ουσιαστικά, εκτιμούν οι επιτελείς στην Ιπποκράτους, πως αυτή ήταν η χαριστική βολή στην προσπάθεια ανάκαμψης της ΝΔ αφού κατέδειξε την αδυναμία του κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε τομές, ειδικά σε στιγμές κρίσιμες τόσο για τον τόπο όσο και για το κόμμα του. "Αφού δεν κάνει τώρα τις τομές, πότε θα τις κάνει;", αναρωτιούνται.
Τα δύο σενάρια
Με βάση τα παραπάνω, όσοι εισηγούνται εκλογές στον πρωθυπουργό θεωρούν ως πιο πιθανά δύο σενάρια για την έκβαση των εκλογων. Ένα καλό κι ένα χειρότερο ωστόσο καθόλου καταστροφικό για το κυβερνων κόμμα και για τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου.
•Πιο συγκεκριμένα το πρώτο σενάριο που θεωρούν και το πιθανότερο είναι η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογες με ποσοστά που θα του επιτρέπει - έστω οριακά - τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση τα χέρια της νέας κυβέρνησης θα είναι λυμένα για να προχωρήσει στις αλλαγές όχι μόνο αυτές που προβλέπονται απ' το μνημόνιο αλλά και κάποιες άλλες που ίσως προκύψουν στην πορεία…Μιλάμε για αλλαγές και μέτρα σοκ, που όπως έχει τονίσει σε ανύποπτο χρόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος "κανένας πρωθυπουργός και καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να πάρουν". Επιπλέον με νωπή τη λαϊκή εντολή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια θεαματική κίνηση όσον αφορά την οικονομία κι αυτή δεν είναι άλλη απ' την αναδιάρθρωση του χρέους. Πολλοί δε εντός της κυβέρνησης την τοποθετούν χρονικά κοντά στο Μάϊο, καθώς βλέπουν ότι τα περιθώρια στενεύουν, αφού τα μεγέθη δεν βγαίνουν κι η οικονομία στραγγαλίζεται, απ' την ασφυκτική λιτότητα.
•Το δεύτερο σενάριο αφορά πάλι πρωτιά του ΠΑΣΟΚ (την πρωτιά την θεωρούν βέβαιη στην Ιπποκράτους) αλλά με ποσοστά που δεν επιτρέπουν συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα οδηγούν μοιραία σε κυβερνήση συνεργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση πιστεύουν - όπως μας είπε ο συνομιλητής μας- ότι θα βρούν ανταπόκριση καθώς είναι αρκετοί οι πρόθυμοι, που περιμένουν πως και πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σίγουρη σε μια τέτοια κυβέρνηση θεωρείται η συμμετοχή του ΛΑΟΣ, αλλά και των νεοπαγών κομμάτων του κ. Κουβέλη και της κ. Μπακογιάννη, εφόσον καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάλι κερδισμένο θα βγει το ΠΑΣΟΚ κυρίως στην συνείδηση του κόσμου, αφού θα φαίνεται ως το κόμμα που πρωτοστάτησε στη σωτηρία (ή "σωτηρία" λέμε εμείς) της χώρας, ενώ παράλληλα θα απομονωθεί πολιτικά η ΝΔ, ως το κόμμα που έθεσε το κομματικό συμφέρον πάνω απ' το εθνικό.
Μένει να δούμε αν όλες αυτές οι εκτιμήσεις θα επαληθευτούν απ' τα γεγονότα.
Σε κάθε περίπτωση, θα σας κρατάμε ενήμερους.
http://e-parembasis.blogspot.com/