Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

27 οι νεκροί απο τη νέα γρίπη - Συναγερμός στην Σύρο...

Την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ... Τι πρέπει να προσέχουμε.
Φόβους οτι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί έξαρση της νέας γρίπης στη χώρα μας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οπως αναφέρει, σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του κέντρου “η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων θανάτων μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2011 ανέρχεται στους 27, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων”.
Εν τω μεταξύ, ενημερώθηκε τηλεφωνικά η ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από την Διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της περιοχής, ότι διαπιστώθηκε κρούσμα του ιού Α (Η1Ν1) σε δύο σπουδαστές της σχολής, οι οποίοι είχαν εισαχθεί προ τριημέρου στο προαναφερόμενο νοσοκομείο λόγω υψηλού πυρετού.

Εξαιτίας του περιστατικού αυτού, συνεστήθη από τους θεράποντες ιατρούς η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σπουδαστών και καθηγητών, καθώς και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της σχολής για δέκα ημέρες, ώστε να γίνει απολύμανση και αερισμός.

Επίσης, υπάρχουν αρκετοί σπουδαστές ακόμη που εμφανίζουν συμπτώματα της ίδιας γρίπης, χωρίς όμως να είναι διαπιστωμένα επισήμως και γι’ αυτό συνεστήθη από την Διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος, η προληπτική χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε όλους τους σπουδαστές και το προσωπικό της σχολής.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει οτι η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι :

1. Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

3. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.