Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τσουχτερό κρύο, καταιγίδες και χιόνια!

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της χώρας, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται κατά διαστήματα σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.
Το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στα δυτικά της χώρας ωστόσο το πρωί της Παρασκευής ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά-Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ήδη έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων
Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων
Εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι οδηγοί κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου) στη Καστοριά και στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
•· Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
•· Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
•· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
•· Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
•· Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.