Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Παζαρεύει” αλλαγές στο νέο μνημόνιο ο Βενιζέλος – Ποια μέτρα "κλείδωσαν"


«Φύλλο και φτερό» θα κάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η αποστολή της τρόϊκα που φτάνει σήμερα στην Αθήνα: Στόχος είναι να εκπονήσει μια τελική «γνωμοδότηση» επί του σχεδίου, η οποία θα κοινοποιηθεί στα κέντρα αποφάσεων σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, ούτως ώστε οι πιστωτές μας να «ανάψουν» στις αρχές Ιουλίου το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Η αντιπροσωπεία των ξένων θα «τσεκάρει» κυρίως τα φετινά πρόσθετα μέτρα των 6,4 δισ. ευρώ που έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο η Κυβέρνηση, θα βάλει την «σφραγίδα» της οριστικοποιώντας τις όποιες αλλαγές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δείξει και για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της τρόϊκα θα επιχειρήσει –με «φόντο» και τις κοινωνικές αντιδράσεις- να «παζαρέψει» ορισμένες παραμέτρους του σκληρού πακέτου λιτότητας και επιβολής φόρων: Έκτακτοι φόροι σε ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σε μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ είναι ορισμένα από τα μέτρα που παραμένουν ως ένα βαθμό «ανοιχτά» και αναμένεται να «κλείσουν» από κοινού με τα κλιμάκια.   
Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πέσει και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο λεγόμενος «κεφαλικός φόρος»: Ήδη ο νέος υπουργός φέρεται να έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταστούν ηπιότεροι οι συντελεστές του νέου κεφαλικού φόρου (1% - 3%) για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά.
Η συγκεκριμένη εισφορά αποτέλεσε την εναλλακτική λύση στην πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Τρόικα για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου (από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ για τους  μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες).
Από το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων ανοικτό παραμένει  το ύψος του αφορολόγητου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
H τελευταία πρόταση προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ.
Οι  φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό φορο επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.
Αυτά πάνως  που θεωρούνται δεδομένα είναι  το «πάγωμα» της αύξησης των  αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η αναστολή του «πόθεν  έσχες» για την απόκτηση κατοικιών  (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.
Για τα μέτρα  που έχουν ήδη «κλειδώσει» δεν αναμένονται αλλαγές και σε αυτά περιλαμβάνονται:
-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%
-Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στις υπηρεσίες εστίασης.
-Η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα.
-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.
-Η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους  μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.
-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση  στις επικουρικές συντάξεις.
-Η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με τα μέτρα αυτά που αποτελούν κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι συνδεδεμένα με την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δις. ευρώ.
Άλλωστε όπως διεμήνυσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο οι υπουργοί Οικονομικών για να λάβει η Ελλάδα να λάβει την πέμπτη δόση του δανείου και το νέο πακέτο στήριξης πρέπει μέχρι τα μέσα Ιουλίου:
•             Να περάσει από τη Βουλή όλες τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις,
•             Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
•             Να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Η αντιπροσωπεία των ξένων που θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα και αύριο, αναμένεται από νωρίς σήμερα το πρωί  να ξεκινήσει τις επαφές με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Εφόσον η συγκεκριμένη αποστολή της τρόικα –που θα παραμείνει αυτό το διήμερο στην Αθήνα- κρίνει ότι οι όποιες αλλαγές αποφασίσθηκαν στο υπάρχον μνημόνιο είναι συμβατές προς αυτό και ότι η Ελλάδα πράττει τα δέοντα, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων.