Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Απόδημοι Αλβανοί εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα


Μία από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας είναι ο αριθμός των απόδημων Αλβανών που επιλέγουν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέχρι να περάσει η κρίση.
Της Λίντα Καραντάκου

Η Τόλα, καθηγήτρια της αλβανικής γλώσσας, και ο.....
σύζυγός της, Γκραμόζ, αστυνομικός, μετανάστευσαν στην Ελλάδα το 1999, ελπίζοντας να χτίσουν μια καλύτερη ζωή εκεί. [Λίντα Καραντάκου/SETimes]
Η Τόλα, καθηγήτρια της αλβανικής γλώσσας, και ο σύζυγός της, Γκραμόζ, αστυνομικός, έφυγαν από την Αλβανία το 1999 και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα για να χτίσουν εκεί τη ζωή τους. "Βλέπαμε ξεκάθαρα πως η αγορά σπιτιού ήταν δύσκολη υπόθεση και πως θα χρειάζομασταν μια ολόκληρη ζωή για να ξεπληρώσουμε το δάνειο", είπε η Τόλα στους SETimes.

Δεν ήταν οι μοναδικοί που σκέπτονταν με αυτόν τον τρόπο. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ελλάδα και η Ιταλία φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς απόδημων Αλβανών.
Η νεαρή γυναίκα λέει πως η ζωή στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα. Η Τόλα γέννησε τα δύο της παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία έστειλε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ εκείνη και ο άντρας της δούλευαν μέρα και νύχτα για να αποταμιεύσουν χρήματα. "Συνηθίσαμε αυτό το είδος ζωής και τίποτα δεν μπορούσε να μας αποσπάσει την προσοχή. Το μόνο που θέλαμε ήταν να αποταμιεύσουμε χρήματα", λέει η Τόλα.


Τα ζευγάρι και τα δύο τους παιδιά γύρισαν στα Τίρανα το 2005 και αγόρασαν ένα διαμέρισμα. "Προσπαθήσαμε να βρούμε δουλειά εδώ, αλλά τα πράγματα στα Τίρανα είχαν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που αισθανόμασταν ξένοι. Επιστρέψαμε στην Ελλάδα για να δουλέψουμε περισσότερο, να αποταμιεύσουμε κι άλλα χρήματα, ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε ένα μαγαζί και να ξεκινήσουμε μια μικρή επιχείρηση. Συνειδητοποιήσαμε πως αυτός ήταν και ο μόνος τρόπος που μπορούσαμε να έχουμε ένα μέλλον στην Αλβανία," αναφέρει ο Γκραμόζ στους SETimes.
Επέστρεψαν στην ίδια ρουτίνα και συνέχισαν να καταθέτουν χρήματα στην τράπεζα, μέχρι που μια μέρα οι άνθρωποι "άρχισαν να ψιθυρίζουν πως πλησίαζε μια μεγάλη κρίση".
"Πραγματικά ταράχτηκα όταν άκουσα αυτές τις φήμες. Τα σημάδια της κρίσης άρχισαν γρήγορα να γίνονται εμφανή. Ο Γκραμόζ δεν πληρωνόταν και πολλοί εργάτες έμειναν χωρίς δουλειά. Είχαμε μόνο 70 ευρώ την εβδομάδα από τον μισθό μου",
Προσθέτει πως, "Ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε χρήματα από τις οικονομίες μας, κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Συζητήσαμε την κατάσταση και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην Αλβανία. Η ζωή στην Ελλάδα είχε γίνει δύσκολη. Επιστρέψαμε στην Αλβανία τον Ιούλιο του 2009, χωρίς τα λεφτά που είχαμε προσπαθήσει να μαζέψουμε για να αγοράσουμε ένα μαγαζί εκεί".
Εν τέλει, ο σύζυγός της επέστρεψε στην Ελλάδα. "Εγγραφήκαμε στα γραφεία εργασίας ως μετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αλλά δεν υπήρξε κάποια αλλαγή. Οι οικονομίες μας μειώνονταν", λέει ο Γκραμόζ.
"Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μικρή επιχείρηση, ένα ίντερνετ καφέ, και ταυτόχρονα να ψάξουμε για δουλειά. Βρήκαμε ένα χώρο και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από τις οχτώ το πρωί έως μετά τα μεσάνυχτα. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βγάζουμε αρκετά χρήματα για να ταϊζουμε τα παιδιά", προσθέτει η Τόλα.
Η κυβέρνηση της Αλβανίας παραδέχεται πως τα εμβάσματα από τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, αλλά προσθέτει πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που φοβόντουσαν.
"Αντιθέτως, χιλιάδες Αλβανοί έχουν επιστρέψει. Έχουν φέρει μαζί τους τα λεφτά που αποταμίευσαν ενόσω έμεναν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν να επενδύουν σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί νίκη για την Αλβανία. Άνθρωποι που έμαθαν πολλά ενώ έμεναν στο εξωτερικό, επέστρεψαν και χτίζουν κάτι καινούργιο εδώ", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτό το μήνα στην αυστριακή εφημερίδα Kurir ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.