Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου εν μέσω σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση αλλά και ενός ιδιότυπου φλερτ συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της βουλής το οποίο πάντως φρόντισε να τορπιλίσει ο Θ. Πάγκαλος αναγκάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει.
Λίγη ώρα μετά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος υπεραμύνθηκε της συναίνεσης και κάλεσε την αντιπολίτευση - ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση -να συναποφασίσουν σε θέματα όπως ο νέος φορολογικός νόμος, λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της ΝΔ αν και ζήτησε εκλογές δήλωσε ότι θα καταψηφίσει μεν το μεσοπρόθεσμο αλλά θα υπερψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Θ. Πάγκαλος βάζοντας φωτιά στο κριτικό αλλά ήρεμο κλίμα της όλης συζήτησης.
Όπως σημείωναν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ο Πάγκαλος τορπίλισε την τακτική Βενιζέλου» εξωθώντας την ΝΔ σε αποχώρηση από την αίθουσα της ολομέλειας.
Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ήταν του ΠΑΣΟΚ το 1981, προκαλώντας οργή στην πτέρυγας της ΝΔ. Και δεν σταμάτησε εκεί. Ανέτρεξε στην δεκαετία του 60 μιλώντας για « πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που είχε συντηρήσει η ΝΔ».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει άλλως το κόμμα του θα αποχωρήσει από την αίθουσα.
Ο κ. Πάγκαλος μάλλον έκανε χειρότερα τα πράγματα εξωθώντας την ΝΔ σε αποχώρηση… Τον λόγο αναγκάστηκε να πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να μαζέψει τα πράγματα «πρώτη φορά , είπε, συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης.
Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει. Μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση. Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία».
«Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης. Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει. Μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση.
Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία» και συνέχισε «το να χρησιμοποιήσετε μια αναδρομή στο παρελθόν για να αδειάσει η πτέρυγά σας και να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό και στον ελληνικό λαό ότι με το παραμικρό είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε, τότε αυτό αποδεικνύει την σκοπιμότητα αυτής της πράξης».
«Καλέστε τους βουλευτές σας για να αποδείξουμε ότι μπορούμε ώριμα και δημοκρατικά να συζητήσουμε», είπε απευθυνόμενος προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος παρέμεινε στα έδρανα της ΝΔ μαζί με τον βουλευτή κ. Γ. Γιακουμάτο.
Τον λόγο πήρε και ο Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επαναφέρει τον αντιπρόεδρο του στην τάξη. Οι βουλευτές της ΝΔ επανήλθαν λίγα λεπτά μετά θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός ανασκεύασε τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του.
«Έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης» είπε παίρνοντας τον λόγο ο Αντώνης Σαμαράς. «Μας πήγε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 30 χρόνια πίσω για να μας πει ότι η Δημοκρατία ήρθε όταν βγήκε το κόμμα του. Του υπενθυμίζουμε πως το΄74 δεν ήρθε η δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που εδραίωσε το πέρασμα στη μεταπολίτευση».
Και μπορεί στην Βουλή το θέμα να έκλεισε εκεί όμως στην κυβέρνηση σίγουρα θα έχει συνέχεια σήμερα καθώς η παρέμβαση Πάγκαλου θεωρήθηκε διεμβολισμός της τακτικής Βενιζέλου που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου. Τα σχόλια των βουλευτών αλλά και των υπουργών του ΠΑΣΟΚ χθες στο περιστύλιο της Βουλής έλεγαν πολλά...
Τελικά η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ναι, 143 βουλευτές ψήφισαν όχι, ενώ απουσίαζαν δύο βουλευτές, η κα. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Λιάνης.
Γιώργος Παπανδρέου
«Ζητώ σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει η κυβέρνηση τον εθνικό αγώνα σωτηρίας της χώρας μας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την αποψινή ομιλία του που και πάλι χαρακτηρίστηκε από επανειλημμένες «προσκλήσεις» στην αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει «δόλωμα» σε μεμονωμένους βουλευτές, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι πολλοί στη ΝΔ συμφωνούν με τα λεγόμενά μου. Μη με παρεξηγείτε κύριε Σαμαρά. Από καμία μάχη δεν παραιτούμαι, όμως καλούμε όλους να δώσουμε την κοινή μάχη για την Ελλάδα».
Κατόπιν ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να απευθυνθεί στους πολίτες, είτε είναι στην πλατεία είτε όχι.
«Αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση και να αναλάβει ένα έργο και καθήκον υπεράνθρωπο. Η ψήφος εμπιστοσύνης σήμερα είναι ένα συμβόλαιο με το λαό. Θέλουμε να σπάσουμε την ανασφάλεια που ζει η ελληνική οικογένεια», υπογράμμισε.
Αντώνης Σαμαράς
Η ΝΔ θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφίσει όμως τους κανονιστικούς νόμους εφαρμογής του.Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Α.Σαμαράς τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα υπερψηφίσει τους κανονιστικούς νόμους «γιατί έτσι κι αλλιώς η ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση που θα κληθεί να τους εφαρμόσει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους την επικοινωνιακή λογική των δημοψηφισμάτων» χαρακτηρίζοντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του πρωθυπουργού προκειμένου να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.
Αλέξης Τσίπρας
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για το μεγαλύτερο δυνατό έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα.
«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο και να μην οδηγηθούμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Σήμερα η Βουλή καλείται να δώσει ψήφο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ή την κυβέρνηση Βενιζέλου – Παπανδρέου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλέκα Παπαρήγα
Από την πλευρά της η κα. Παπαρήγα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία. Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την οποία ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση, και τόνισε ότι στη Βουλή υπάρχει συναίνεση, ωστόσο σας λείπει «η συναίνεση του ελληνικού λαού». Όσον αφορά το δημοψήφισμα η κα. Παπαρήγα τόνισε ότι είναι υποκατάστατο των εκλογών.
Γιώργος Καρατζαφέρης
«Πάση θυσία πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης, υπάρχουν καλές προτάσεις από όλα τα κόμματα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Μπορεί να υπήρξε δυσκολία, να μην μπορέσαμε να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής δράσης, πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση για να σωθεί η χώρα. Ουδείς ωφελείται με το να δίνει επιχειρήματα μόνο στη πλατεία», επεσήμανε ο κ Καρατζαφέρης.