Ο Γερμανός οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου, υποστηρίζει πως ούτε η συντέλεια του κόσμου θα ερχόταν χωρίς το Μεσοπρόθεσμο και πως ούτε θα σώσει την Ελλάδα που χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.
Ο κύριος Γκέρκε θυμώνει με τους δραματικούς τόνους της γερμανικής τηλεόρασης, που ήταν σε απ΄ευθείας σύνδεση με την πλατεία Συντάγματος, καθώς έδιναν την εντύπωση ότι η Ελλάδα από τη μία σώθηκε από την χρεοκοπία αλλά από την άλλη παραδόθηκε στην αναρχία.Έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως τυχόν απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου θα σήμαινε τη συντέλεια της Ευρωζώνης.
''Εκείνο που με έχει εξοργίσει στην όλη συζήτηση είναι το σενάριο συντέλειας του κόσμου που ζωγραφίστηκε, ακόμη και από τον κύριο ‘Ακερμαν, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα αποφάσιζε κατά του μεσοπρόθεσμου.Μα το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο μικρό, που δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς γενίκευση της κρίσης. Όμως όλοι μιλούν ακριβώς για κρίση, εκκινούμενοι από το όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Διότι προτιμούν τον πιο εύκολο δρόμο, δηλαδή τον δρόμο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των τόκων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους''.
Που είναι η μεγάλη απάτη κατά τον Γερμανό οικονομολόγο:''Θα έπρεπε να βοηθούσαμε την Ελλάδα με ένα σχέδιο Μάρσαλ.Τώρα πια είναι πολύ αργά.
Στο διάστημα που μεσολάβησε οι τράπεζες απηλλάγησαν σε μεγάλο βαθμό από ελληνικά χρεόγραφα, που μέσω των αγορών τα πούλησαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μια διαδικασία απαράδεκτη.Το πρόβλημα τώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Γιατί αν όντως πρέπει να γίνει μείωση του ελληνικού χρέους, η πρώτη που θα πληγεί είναι η ΕΚΤ και μέσω αυτής και πάλι οι φορολογούμενοι.
Εδώ έγινε προσπάθεια εξαπάτησης πίσω από την πλάτη των πολιτών και υπό αυτήν την έννοια ο πολίτης είναι πολύ πιο έξυπνος από όσο νομίζουν ορισμένοι πολιτικοί, γιατί παρακολουθεί εδώ και καιρό το παιγνίδι που παίζεται σε βάρος του''.
Αλλά και όσα έγιναν στο Σύνταγμα δεν φαντάζουν απίστευτα στα μάτια του Βόλφγκανγκ Γκέρκε:''Οι νότιοι λαοί έχουν πιο έντονο ταμπεραμέντο.Ωστόσο οι γενικές απεργίες βλάπτουν ολόκληρη την οικονομία. Μια μέρα απεργίας κοστίζει όσο μια περιουσία.Αλλά το πρόβλεψα από την αρχή με τα 110 δις ευρώ.Τότε είπα ότι τα προγράμματα λιτότητας θα οδηγούσαν σε διαδηλώσεις και σε βία στους δρόμους.Το βλέπουμε τώρα.Λύση του προβλήματος δεν υπάρχει. Αυτό που τώρα συμβαίνει στην Ελλάδα καταστρέφει δομές, που ούτε σε 10 χρόνια δεν θα ξαναχτιστούν''.