Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Θήβα, καθαρή - όμορφη πόλη. Συμμετέχουμε όλοι!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγαπητοί Δημότες,
Η καθαριότητα με στόχο μια όμορφη πόλη πρέπει και είναι υπόθεση όλων μας. Δυστυχώς όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και τις εκκλήσεις - οδηγίες από το Δήμο για σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, καθημερινά διαπιστώνεται έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης από αρκετούς συμπολίτες μας.
Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η ακύρωση κάθε προσπάθειας για τη βελτίωση αφενός της ποιότητας ζωής των πολιτών με την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αφετέρου της εικόνας της πόλης του Δήμου μας, η οποία δεν είναι αυτή που αρμόζει και όλοι επιθυμούμε.
Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί τόσο στην πόλη της Θήβας όσο και στις Δημοτικές –Τοπικές Ενότητες Τα οικιακά απορρίμματα απορρίπτονται στους μπλε κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών ΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, που είναι και το σωστό ή το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η διαδικασία της ανακύκλωσης και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο κύτταρο του Χ.Υ.Τ.Α.
Για παράδειγμα υπάρχουν περιστατικά όπου στους πράσινους ή μπλε κάδους έχουν βρεθεί μέχρι και ψόφια ζώα όπως σκύλοι, γάτες ακόμα και αμνοερίφια.
Οικιακά απορρίμματα μεγάλου όγκου (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, στρώματα) τοποθετούνται  πλησίον των κάδων και πάνω σε πεζοδρόμια ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ΑΝΤΙ να συγκεντρώνονται σε ειδικό προσβάσιμο χώρο για αποκομιδή από ειδικό όχημα μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 2262-0-26297.
Απορρίμματα τοποθετούνται έξω και γύρω από τους κάδους ενώ εκείνοι είναι άδειοι.
Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που δημότες πετούν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους σακούλες με σκουπίδια, οι οποίες από την πτώση ανοίγουν και ενώ τους γίνονται συστάσεις από τους υπαλλήλους της καθαριότητας εκείνοι το επαναλαμβάνουν υποτιμώντας την εργασία τους και την πόλη γενικότερα.
Απορρίμματα όπως τενεκεδάκια, σακούλες, καπάκια κ.α. βρίσκονται διάσπαρτα στις άκρες όλων των οδών μετατρέποντας την πόλη και τα χωριά της σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο που μόνο θλίψη προκαλεί.
Επιπλέον, αρκετοί δημότες όταν καθαρίζουν τα πεζοδρόμια εμπρός από τις οικίες τους ή τα καταστήματά τους, όπως άλλωστε είναι υποχρέωσή τους για να συμβάλλουν στην καθαριότητα, αντί να  μαζεύουν τα σκουπίδια με ένα φαράσι για να τα μεταφέρουν στις σακούλες απορριμμάτων, απλά τα παραμερίζουν με αποτέλεσμα να γεμίζουν και να φρακάρουν τα ρείθρα.  να αποκτήσουμε όλοι την απαραίτητη παιδεία για να έχουμε έναν Δήμο καθαρό, ένα υγιές περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας. Η καθαριότητα της πόλης είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας και η όμορφη πόλη είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας. Ο Δήμος έχει υποχρέωση με τους εργαζομένους να φροντίζει για την τακτική συλλογή των οικιακών απορριμμάτων, το σκούπισμα και το πλύσιμο των δρόμων και των κάδων. Οι δημότες έχουν υποχρέωση να τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου και να ενεργούν ανάλογα.
Γι’ αυτό το λόγο και για πολλοστή φορά παραθέτουμε τον κανονισμό καθαριότητας και τις υποχρεώσεις των κατοίκων.
Κανονισμός Καθαριότητας – Υποχρεώσεις Κατοίκων
ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ (Ανακυκλώσιμα απορρίμματα)
Οι συσκευασίες από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο εναποθέτονται ΧΥΜΑ στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.
Οι χάρτινες συσκευασίες προς αποκομιδή, εναποθέτονται στους μπλε κάδους συμπιεσμένες και δεμένες.
Ιδιαιτέρα οι καταστηματάρχες :
α) Να τοποθετούν τα χαρτοκιβώτια μέσα στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, αφού πρώτα τα έχουν συμπιέσει ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο.
β) Αν οι κάδοι είναι γεμάτοι να τοποθετούν συμπιεσμένα και δεμένα δίπλα στον μπλε κάδο.
γ) Η αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης θα γίνεται από τις 7:00 έως και 8:30 το πρωί. Αν έχει παρέλθει η ώρα να κρατούνται οι χάρτινες συσκευασίες σε χώρο του καταστήματος μέχρι την επόμενη μέρα και ώρα συγκομιδής.
Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση οργανικών και άλλων εκτός των προς ανακύκλωση απορριμμάτων στους μπλε κάδους.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ- ΠΗΓΑΔΙΑ ( οικιακά-οργανικά απορρίμματα)
(Απορρίμματα που προέρχονται από κατοικίες και εμπορικές δραστηριότητες (άχρηστα ή ακάθαρτα, τρόφιμα, προϊόντα κηπευτικών εργασιών όπως φύλλα, ξερά άνθη κ.α.)
Συσκευάζουμε τα απορρίμματα σε πλαστικές, ανθεκτικές σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες δένουμε καλά.
Τοποθετούμε τις σακούλες μέσα στους πράσινους κάδους αποκομιδής και όχι έξω απ’ αυτούς.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από Δευτέρα έως Σάββατο. Παρακαλούνται οι δημότες να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια στους κάδους την Κυριακή, αλλά να τα κρατούν στα σπίτια τους μέχρι τη Δευτέρα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αποκομιδής απορριμμάτων και της ανακύκλωσης έχει προγραμματιστεί από το Δήμο η τοποθέτηση επιπλέον ΜΠΛΕ και ΠΡΑΣΙΝΩΝ κάδων σε σημεία που είναι απαραίτητα.
Ογκώδη απορρίμματα
( παλιά έπιπλα, στρώματα, κηπευτικά, υλικά συσκευασίας μεγάλου όγκου κ.λ.π.)
Συγκέντρωση σε ειδικούς προσβάσιμους κοινόχρηστους χώρους.
Απαραίτητη η τηλεφωνική ειδοποίηση για τη δήλωση της ακριβούς διεύθυνσης για τον προγραμματισμό του χρόνου αποκομιδής τους από ειδικό όχημα. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2262-0-26297
Εγκαταλελειμμένα οχήματα
Απαγορεύεται η αυθαίρετη εγκατάλειψη οχήματος ή μηχανήματος ή τμήματος αυτών.
Επικοινωνήστε με τη δημοτική αστυνομία για την ασφαλή τελική διάθεσή τους. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2262-3-50662

Οικοδομικά υλικά, μπάζα και χώματα από οικοδομικές εργασίες
Δεν αποκομίζονται από το Δήμο.
Δεν επιτρέπεται η ρίψη τους εντός των κάδων.
Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση τους σε ακάλυπτους χώρους όπως οικόπεδα, χείμαρρους, ρέματα, πάρκα ή δάση.
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων οφείλουν
Να τα διατηρούν καθαρά για λόγους υγιεινής, αισθητικής και ασφάλειας από πυρκαγιά.
Να έχουν ολοκληρώσει την αποψίλωση και περιοδική καθαριότητα τους με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδους.
      Γενικά
ΔΕΝ εναποθέτουμε ψόφια ζώα ούτε στους κάδους ανακύκλωσης (μπλε) ούτε στους πράσινους κάδους.
Φροντίζουμε να καθαρίζουμε το πεζοδρόμιο έξω από την οικία μας ή το κατάστημά μας, μαζεύουμε τα απορρίμματα με φαράσι και ΔΕΝ τα πετάμε στα ρείθρα ούτε στο γείτονά μας.
ΔΕΝ πετάμε τις σακούλες απορριμμάτων από τα μπαλκόνια ή από το αυτοκίνητο. Τα πηγαίνουμε στους κάδους και τα τοποθετούμε μέσα.
ΔΕΝ πετάμε σκουπίδια στους δρόμους, στους κοινόχρηστους ή στους δημόσιους χώρους.
ΔΕΝ πετάμε τα σκουπίδια μας σε ακάλυπτους χώρους, όπως οικόπεδα, πάρκα, άλση κ.λ.π.
ΔΕΝ εμποδίζουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων με τη στάθμευση των αυτοκινήτων μας μπροστά στους κάδους απορριμμάτων
ΔΕΝ μετακινούμε τους κάδους από την καθορισμένη θέση που είναι τοποθετημένοι.
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ την πόλη και το περιβάλλον.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όλων για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η μη τήρηση των παραπάνω συμβουλών προσβάλλει όλους μας και έχει ως συνέπεια τα σχετικά πρόστιμα τα οποία ούτε πρέπει ούτε επιθυμούμε να επιβάλλουμε.