Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εγκριση με 180 ψήφους στη Βουλή ζητά ο Βενιζέλος


Εγείρεται εμμέσως θέμα εκλογών

Επιζητώντας πολιτική συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση δια στόματος του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου εγείρει πάλι εμμέσως θέμα πρόωρων εκλογών. Ποικίλες ερμηνείες, σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του ότι η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σκόπιμο να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή - αν και αυτό δεν απαιτείται από το Σύνταγμα.
 
«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Οχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», είπε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Η δήλωση έγινε στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τις επαφές ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Η διφορούμενη ερμηνεία των όσων ειπε και τα σχόλια που ακολούθησαν στην Αθήνα, κατέστησαν αναγκαία την έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης.
Πολιτικοί σχολιαστές και πραράγοντες της αντιπολίτευσης έσπευσαν να πούν ότι η κυβέρνηση ανοίγει "παράθυρο διαφυγής" και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη κι αν η συμφωνία εγκριθεί στη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Πάντως πολλοί υπουργοί -μεταξύ των οποίων ο κ. Λοβέρδος και βουλευτές όπως η Λ. Κατσέλη εξέφρασαν την άποψη ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέτει απλώς έναν "πήχυ" για την επίτευξη συναινέσεων, χωρίς να εγείρει θέμα προσφυγής στις κάλπες.

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών
Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ότι τους ενημέρωσε κατ' εντολή του Πρωθυπουργού, για το σύνολο του διαπραγματευτικού πλαισίου, «τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες και τους κινδύνους».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, «σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η χώρα μας δεν κινείται μονομερώς, «αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά»

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/