Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

"Βέτο" Παπανδρέου για πρόωρες κάλπες

 

Σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να συσπειρώσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Σε σειρά άμεσων πρωτοβουλιών θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, κλείνοντας προς ώρας τα μέτωπα που έχει ανοιχτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα θελήσει να δώσει ένα τέλος και στο εσωτερικό της χώρας και δη του κόμματός του.

Στόχοι των κινήσεων θα είναι η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των βουλευτών, η ενημέρωση για τη σημασία των αποφάσεων των δύο Συνόδων και η επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων από πλευράς υπουργών. Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Παπανδρέου επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες θα καλέσει υπουργικό συμβούλιο αφ’ ενός και αφ’ ετέρου θα συνεχίσει τις συναντήσεις με βουλευτές, χωρίς να αποκλείεται η σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών με κάθε τρόπο και επισημαίνουν πως η επιλογή αυτή θα είναι «καταστροφική» για τη χώρα. Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κερδίζει έδαφος, ειδικά στην περίπτωση που θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και εκτός στενού πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα αν και στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να ψηφιστεί από 180 βουλευτές το ευρωπαϊκό σχέδιο που θα προκύψει στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η έγκρισή του με αυτόν τον αριθμό θα χρειαστεί εναλλακτικά η κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες, κάτι που όπως προκύπτει απορρίπτεται.

Μέχρι τότε διαμηνύεται προς τους βουλευτές από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να κατεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους μέχρι να βρεθεί μια πρώτη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανασφάλειας ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος εχθές προέβει την παρακάτω δήλωση σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των συναδέλφων του:

«Με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, αλλά και με συναίσθηση των δυσκολιών και κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις, και στηρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά το βαρύ φορτίο που σηκώνει, ήταν, είναι και θα είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα».

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκλεισαν με μια ήττα και μια νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από εβδομάδες συσκέψεων και τηλεφωνικών επαφών, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ. Το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης μπαίνει πλέον οριστικά στην ατζέντα των συζητήσεων, κάτι που ήταν στρατηγική επιλογή της ελληνικής πλευράς. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ξεκαθάριζε πως «εμείς θέλουμε την οικονομική διακυβέρνηση» και σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως βούληση της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι «να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και τον συντονισμό μας μέσα στην Ευρωζώνη, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των λαών μας».

Το σημείο που δεν κατάφερε η ελληνική πλευρά να πείσει τους εταίρους της είναι το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα των ομολόγων. Εκεί οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο εξέφραζαν την απογοήτευσή τους, γιατί φαίνεται αυτό το ζήτημα να έκλεισε εχθές. Το κόστος το ανέλαβε το ελληνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται για πολλούς αυτόματα σε νέα μέτρα.

protothema.gr