Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Στο Σύνταγμα παίχθηκε το δράμα της σύγχρονης Ελλάδας με πρωταγωνιστές παραγωγούς και καταναλωτές

Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της κοινωνίας μας, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, προβλήθηκε σε όλο της το μεγαλείο χθες, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στο Σύνταγμα. Οι δυσκολίες διάθεσης και οι χαμηλές τιμές των παραγωγών από την μια και οι υψηλές τιμές και η ανέχεια του καταναλωτή από την άλλη, έστησαν και τους δύο στην ουρά. Οι εικόνες σόκαραν αφού ήταν αντιπροσωπευτικές της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα (κάποιοι υποστήριξαν ότι τα συσσίτια δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα) ενώ για άλλη μια φορά ήρθε ξανά στο προσκήνιο το πόσο ευάλωτη είναι η πρωτογενής παραγωγή, την οποία η πολιτεία κατά καιρούς την χαρακτηρίζει ατμομηχανή της οικονομίας μας. Όλα ξεκίνησαν όταν αγρότες από την περιοχή στη Θήβας αντιδρώντας σε δημοσιεύματα που μιλούν για επικίνδυνα μέταλλα και άλλες ουσίες στα προϊόντα της περιοχής, κατέβηκαν στο Σύνταγμα με τα απαραίτητα πιστοποιητικά του υπουργείου που δείχνουν ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν πρόβλημα και τα μοίρασαν δωρεάν στους περαστικούς για να πάρουν και την...ανώτερη όλων πιστοποίηση, αυτή του καταναλωτή.
Η αναμονή στην ουρά, η οποία με την ώρα μεγάλωνε, ξεπερνούσε τα 20 λεπτά, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης αυτής ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, που με δήλωση του προέδρου του, κ. Γιάννη Μίχα έβαζε τα πράγματα στην θέση τους.


ΕΦΕΤ

«Με εντολή του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης, διενήργησε το 2011 εκτεταμένους επίσημους ελέγχους για βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε λαχανικά ήτοι καρότα, πατάτες και κρεμμύδια των περιοχών αυτών. Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων). Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο όπου υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια», ανέφερε ο κ. Μίχας.

Και πρόσθεσε: «Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα όρια, τα μέσα επίπεδα που μετρήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι τα επίπεδα αυτά συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Επομένως, τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις ανωτέρω περιοχές με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ασφαλή προς κατανάλωση.
Στις 26 Ιανουαρίου 2012 έχει ήδη προγραμματισθεί σύσκεψη στον ΕΦΕΤ προκειμένου να παρουσιαστούν στις αρμόδιες αρχές τα ανωτέρω αποτελέσματα του Προγράμματος. Ακολούθως δε, θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τόσο προς την επιστημονική κοινότητα, όσο προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό».

ΕΑΣ Θήβας: Ασφαλή τα προϊόντα μας


Για το θέμα που από χθες έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Διευθυντή της ΕΑΣ Θηβών, κ. Μιχάλη Πικάση, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην χθεσινή κινητοποίηση. «Μετά από μια σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε με πρωτοβουλία της Ένωσης στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν οι αγρότες παραγωγοί και όσοι εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία, όλοι αυτοί αποφάσισαν να γίνει αυτή η εκδήλωση στο Σύνταγμα η οποία είχε δύο διαστάσεις. Η μια ήταν να διατεθούν προϊόντα της περιοχής δωρεάν σαν συμπαράσταση στην κατάσταση που βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης. Και το κυρίαρχο να αναδειχθεί μέσα από αυτή την διαδικασία για μια ακόμα φορά ότι τα προϊόντα της Θήβας είναι ασφαλή και ποιοτικά για τον καταναλωτή».

Ζημιώνουν την αγροτική παραγωγή

Και πρόσθεσε: «Κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια κάποια δήθεν ρεπορτάζ τα οποία αναφέρουν ότι τα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής των Θηβών είναι μη ασφαλή για τον καταναλωτή. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν σκοπιμότητες όμως αυτό που εισπράττει ο παραγωγός, ο πωλητής στις λαϊκές και εκείνος ο οποίος εφοδιάζει καταστήματα αλυσίδων είναι αρνητικός. Με αποτέλεσμα και οι τιμές να μην είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι και η πώληση των προϊόντων να μην είναι στο μέγεθος που θα έπρεπε. Επίσης θα πρέπει να σας αναφέρω ότι για λόγους που επίσης δεν γνωρίζω πολλά θηβαϊκά προϊόντα βαφτίζονται σαν προϊόντα άλλων περιοχών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αγρότης της Θήβας να ζημιώνεται και η αγροτική παραγωγή της περιοχής μας να αποδιοργανώνεται. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή όπου η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να στηριχθεί.

Συμπαράσταση του κόσμου

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού και γεωπόνου, κ.. Σπύρου Ματάλα από την Θήβα ο οποίος επίσης ήταν μεταξύ των ανθρώπων που «κατέβηκαν» στο Σύνταγμα. «Η κίνηση μας αυτή ήταν ένας τρόπος διαφήμισης των προϊόντων μας ενάντια στον πόλεμο που έχουν δεχθεί τον τελευταίο καιρό. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά και ασφαλή για τον καταναλωτή. Σκεφτήκαμε ότι λόγω των ημερών μια άλλου είδους κινητοποίηση δεν θα ήταν σωστή από μέρους μας. Προτιμήσαμε να μοιράσουμε τα προϊόντα στον κόσμο να δει την ποιότητά τους και οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε να τα αναλύσει ώστε να διαπιστώσει και μόνος του τι συμβαίνει. Ο κόσμος μας έδινε την συμπαράστασή τους».

«ΟΚ» επίσημων φορέων

Σε ερώτηση μας για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγή από την φημολογία για την ακαταλληλότητα των θηβαϊκών προϊόντων ο κ. Ματάλας μας απαντά: «Όταν υπάρχει μια ρετσινιά είναι δύσκολο να αποδείξεις το αντίθετο. Εμείς όμως τρέξαμε κατευθείαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο πανεπιστήμιο του Βόλου και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήραν δείγματα από τις αποθήκες μας και έκαναν αναλύσεις. Και όντως τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν».