Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Αποκατάσταση ανενεργών ΧΑΔΑ

  Δήμων Θηβαίων και Τανάγρας

Μετά από ανάθεση των Δήμων Θηβαίων & Τανάγρας, η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. ανέλαβε την ευθύνη υποβολής πρότασης χρηματοδότησης & αποκατάστασης των ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) των παραπάνω Δήμων. Οι ανενεργοί ΧΑΔΑ που πρόκειται να αποκατασταθούν είναι συνολικά επτά (7), τρείς (3) στο Δήμο Θηβαίων στην Θίσβη, Καπαρέλλι & Βάγια και τέσσερεις (4) στον Δήμο Τανάγρας, Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα & Δερβενοχώρια.

Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. υπέβαλλε αίτημα χρηματοδότησης στο ΥΠ.Ε.Κ.Α για το παραπάνω έργο ύψους 2.965.283,93 ευρώ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αξιολόγησε θετικά το αίτημα και υπογράφηκε το σχετικό σύμφωνο αποδοχής όρων ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η τελική απόφαση ένταξης του έργου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. θα προχωρήσει τις διαδικασίες προώθησης των διαγωνισμών (μελετών & έργων) καθώς και την παρακολούθηση των έργων μέχρι και την ολοκλήρωση τους.

Οι ΧΑΔΑ αποτελούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό, και οικονομικό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ της περιοχής μας, αφού όχι μόνο αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική πληγή, αλλά συνδέονται άμεσα με το σημαντικό ενδεχόμενο καταλογισμού τεράστιων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποκατάσταση του τοπίου με σημαντικά αποτελέσματα στην αισθητική αναβάθμιση και την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής των δύο (2) Δήμων.

Στόχος της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε είναι να βοηθήσει και να συμμετέχει ενεργά στην ανάδειξη & επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής μας, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.

Από την
Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε