Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΕΛ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τους δήμους έφερε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Καραβοκύρης, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον πρόεδρο του Παρακαταθηκών Αλέξανδρο Αντωνόπουλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλέπει τα εξής:
Ο (καταχρηστικός σύμφωνα με αποφάσεις και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας) όρος στα ψιλά των δανειακών συμβάσεων των τραπεζών (και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ότι η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό  το συνολικό ποσό του δανείου (!!!!), μεταβάλλεται ειδικά για το ΤΠκΔ ως εξής: Οι δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση έξι μηνών.
«Αυτό μπορεί να το ανεχθεί η έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση (αποτελεί, όπως είπε, ένα  "modus vivedi") και να πάψουν να υπάρχουν λεόντειες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και δήμων.
Έλεγχος σκοπιμότητας: Πατάσσω τα φαινόμενα αλαζονείας
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μίλησε ξανά και για το θέμα του ελέγχου σκοπιμότητας που, όπως κατήγγειλαν, πολλοί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνη και πολλοί δήμαρχοι: «Φαινόμενα αλαζονείας τα πατάσσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Προσπαθούμε να περάσουμε ένα μοντέλο δικαιοσύνης με κοινωνικό πρόσωπο και δεν με ικανοποίει ο κυρωτικός ρόλος των επιτρόπων  που τους ενδιαφέρει να κάνουν μόνο καταλογισμό για να έχουν προσφορά και απόδοση. Με ενδιαφέρει περισσότερος ο παιδαγωγικός ρόλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ aftodioikisi.gr

Για το τι είπε, χθες, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το «μπλόκο» των δανείων από τους επίτροπους, πατήστε εδώ.


Για τα χαμηλότοκα δάνεια σε «προβληματικούς» δήμους που επιβεβαίωσε, χθες, μετά τον Πάρι Κουκουλόπουλο, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, κλικ εδώ.
Για τα τεκταινόμενα στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, πατήστε εδώ.