Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΚΕΔΕ: ΤΙ «ΕΦΕΡΕ» Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Με κεντρικά θέματα, τόσο αυτού της  κατάρτισης ενός «οδικού χάρτη», που θα είναι το «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση της χώρας, με την εφαρμογή πολιτικών τοπικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης, όσο και εκείνου των προβλημάτων που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκίνησε μετά μουσικής (με το παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι «λιανοχορταρούδια») στην Κομοτηνή το διήμερο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι σύνεδροι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους αποθανόντες αιρετούς.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ aftodioikisi.gr
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ -το οποίο γίνεται εν αναμονή του «Καλλικράτη 2», του νομοσχεδίου-σκούπα δηλαδή του υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις του οποίου αποκάλυψε η aftodioikisi.gr- μεταξύ άλλων, παραβρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (εδώ για να διαβάσετε το τι είπε), η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά (εδώ για να διαβάσετε τι είπε), ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος (εδώ για να διαβάσετε τι είπε), ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, εκ μέρους του ΣΥΝ ο Δημήτρης Βίτσας, καθώς οι περιφερειάρχες Αττικής Γιάννης Σγουρός και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
Εκτός Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν δύο μικρές συγκεντρώσεις: από τους εργαζομένους της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους των Σαπών για τα ορυχεία χρυσού.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ aftodioikisi.gr

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
Κ. Ασκούνης: Δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση
της χώρας χωρίς την Αυτοδιοίκηση
Η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι χωρίς τη συνδρομή των αιρετών δεν μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση της χώρας και να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ, άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, κατά την ομιλία του στο διήμερο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Άσκησε, δε, κριτική με το «μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις δανειακές συμβάσεις των δήμων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρά τη νομοθετική ρύθμιση, και ζήτησε πολιτικές αποφάσεις.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη.


Κ. Σιμιτσής, πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜ-Θ, δήμαρχος Καβάλας:
Η οικονομική κρίση απαιτεί περισσότερο «Καλλικράτη»
Για το ότι «Καλλικράτης» κινδυνεύει να «μείνει στο δρόμο» δεν φταίει η οικονομική κρίση αλλά «η κεντρική διοίκηση, που λειτουργεί σπασμωδικά και με αποσπασματικό τρόπο». Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Κ. Σημιτσής, προσθέτοντας ότι «η κρίση η οικονομική κρίση αποτελεί το λόγο για περισσότερο «Καλλικράτη» σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή.
***
Γ. Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής:
Διπλός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κρίση
Για διπλό ρόλο της Αυτοδιοίκησης μέσα σε περιβάλλον κρίσης μίλησε ο, φιλοξενών το συνέδριο της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. «Από τη μια να λειτουργήσουμε καθημερινά αδιάλειπτα και στοχευμένα στα πλαίσια της θεσμικής μας αποστολής. Από την άλλη να επιταχύνουμε ως καταλύτες τις διαδικασίες εκείνες που θα μετασχηματίσουν την παρούσα κατάσταση σε ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα από την οπτική, ιδεολογική ή πολιτική, που ο καθένας προσεγγίζει τον όρο αυτού του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κομοτηνής.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη.

Γ. Σγουρός, πρόεδρος ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής:
Κοινό Συνέδριο και δράσεις με την ΚΕΔΕ

Από κοινού συνέδριο με την ΚΕΔΕ, μετά το συνέδριο της ΕΝΠΕ, πρότεινε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους και να πάψει «επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής και παραπαίδι της κεντρικής διοίκησης».
«Λόγω των πολιτικών εξελίξεων, λόγω των επικείμενων εκλογών, λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχώς θα διευρύνονται οικονομικά και διοικητικά τα προβλήματα που μας απασχολούν. Άρα λοιπόν πρέπει να συμπορευτούμε... Δεν μας χωρίζει τίποτα. Πρέπει να απαλείψουμε αυτά τα οποία είναι αρνητικά και τα προηγούμενα χρόνια και να πορευτούμε μαζί με έναν και μόνο σκοπό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φύγουμε από τα προβλήματα που μαστίζουν κυρίως εσάς και προσυπογράφω την εισήγηση του προέδρου σας, αλλά και από την άλλη ότι ακούστηκε είναι στη θετική πλευρά», σημείωσε ο Γ. Σγουρός.
***
Α. Γιαννακίδης, περιφερειάρχης ΑΜ-Θ: Δεν είμαστε
κακέκτυπα του κεντρικού πολιτικού συστήματος
«Σε αυτή την κατρακύλα (σ.σ.: της χώρας), έχουμε υποχρέωση εμείς οι αυτοδιοικητικοί να συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο μας, να τον βιώσουμε. Δεν ανακυκλώνουμε διαχειριστικές συμπεριφορές, δεν αποτελούμε μικρογραφία κακέκτυπα του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Δεν αναπαραγάγουμε τον εμπαθή κομματικό πολιτικό λόγο, την εσωστρέφεια και την μεμψιμοιρία», σημείωσε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
«Στόχος σε αυτή την συγκυρία, στόχος για την πατρίδα, για την χώρα, είναι να αρθρώσουμε τον δικό μας συνθετικό αυτοδιοικητικό λόγο. Να σμίξουμε με την κοινωνία σε έναν κοινό αναπτυξιακό βηματισμό, να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία στον ρόλο», υπογράμμισε.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη.
***
Ν. Παπαγγελής, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών
και Ισότητας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λεβαδέων
:
Να δοθεί λύση στο θέμα του Ε.Σ.
Την ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν τα δάνεια των δήμων τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής.
Παράλληλα ο κ. Παπαγγελής ζήτησε οι δήμαρχοι να τίθενται σε αργία μόνο όταν υπάρχει οικονομική βλάβη στο δήμο από δόλο ή αμέλεια: «Δεν μπορεί ένας συνάδελφος μας να τίθεται σε αργία να διαπομπεύεται στην τοπική κοινωνία και μετά στις περισσότερες περιπτώσεις αθωώνεται», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο δήμαρχος Λεβαδέων ζήτησε οι αγροφύλακες να μεταφερθούν στους δήμους ως αστυνομία περιβάλλοντος, ενώ επισήμανε με έμφαση ότι «οι δήμοι δεν είναι οι καθαρίστριες, οι λαντζέρισες των λαϊκών αγορών».
***
Δ. Τσιαντής, πρόεδρος Επιτροπής οικονομικών ΚΕΔΕ,
δήμαρχος Πλαστήρα: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για δήμους
«Οι δήμοι συνεισέφεραν στην κρίση, Το παραπονό μας είναι ότι η αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται όπως οι άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης. Αν συνεχίσει αυτή η τακτική τότε τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση λειτουργίας των δήμων». Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Τσιαντής, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πλαστήρα. Παράλληλα ζήτησε φορολογική αποκέντρωση και τόνισε ότι είναι υποχρέωση των δήμων να σταθούν δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες.
***
Φ. Προβατάς, πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών
Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ, δ.σ. Αθηναίων:

Ανάγκη για αλλαγές στο πλαίσιο για την ανάπτυξη

Την (επιτακτική) ανάγκη να αξιοποιηθεί η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου που υποστηρίζει των αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Φώτης Προβατάς.
Προσέθεσε δε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης, πρέπει να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες «που θα υπερβαίνουν τα παραδοσιακά πλαίσια και πρότυπα και να επιδιώξει τη δημιουργία μιας  ουσιαστικής επικοινωνίας με τους πολίτες και ενός ελάχιστου επιπέδου κοινωνικής εμπιστοσύνης προς τους τοπικούς θεσμούς».
***
K. Tζανακούλης, δήμαρχος Λάρισας, επικεφαλής της
παράταξης της ΝΔ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ: Δε μας αφήνει
η κεντρική εξουσία να κάνουμε κοινωνική πολιτική

Έντονη κριτική στον «Καλλικράτη» άσκησε για μία ακόμη φορά στον «Καλλικράτη» ο δήμαρχος Λάρισας και επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ Κώστας Τζανακούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι πρέπει να λυθούν προβλήματα» και πρόσθεσε με έμφαση: «Εμείς θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Μας αφήνει όμως το κεντρικό κράτος να κάνουμε κοινωνική πολιτική;».

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Καρχιμάκης: Μεγάλο στοίχημα η Αυτοδιοίκηση
στην εποχή της κρίσης
«Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτή την κρίσιμη στιγμή και ξέρω πως όλοι όσοι πιστεύουμε και αγαπάμε την Αυτοδιοίκηση, μαζί μπορούμε να κάνουμε το δύσκολο παρόν, να μας δώσει μια θετική υπόσχεση για το μέλλον». Μ'  αυτόν τον τρόπο έδωσε το στίγμα του κόμματός του σε σχέση με το ρόλο των ΟΤΑ στην εποχή της κρίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για το τι είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
***
Ζώης: Μείον 894 εκατ. ευρώ στους δήμους το 2011
Για την τραγική κατάσταση που έφερε τους δήμους ο συνδυασμός «Καλλικράτης», μνημόνιο μίλησε ο τομέαρχης Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης. «Οι παρακρατηθέντες, λόγω μνημονίου, πόροι του έτους 2011 (με στοιχεία Δεκεμβρίου) ανέρχονται σε 894 εκ. ευρώ (450 από τους ΚΑΠ, 390 από τη ΣΑΤΑ και 54 εκ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους της προηγούμενης χρονιάς)», είπε χαρακτηριστικά.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για ομιλία του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστου Ζώη.
***
Ν. Σοφιανός, εκπρόσωπος ΚΚΕ: «Φύλλο συκής»
οι πρωτοβουλίες για αστέγους και πεινασμένους
«Φύλλο συκής» μιας κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής, μιας βαρβαρότητας που δεν εξωραΐζεται με φιλανθρωπίες, χαρακτήρισε στην ομιλία του την κοινωνική πολιτική των δήμων ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Ν. Σοφιανός. Παράλληλα τόνισε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του δημοτικού σύμβουλου Αθηναίων Νίκου Σοφιανού.
***
Δ. Βίτσας, γραμματέας ΚΠΕ ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση με μνημόνιο και «Καλλικράτη»
Σε έξι άξονες θα πρέπει να κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα όσα είπε στο Συνέδριο, ο γραμματεάς της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, άξονες όμως που σημαίνουν «σύγκρουση με τη μνημονιακή πολιτική, σύγκρουση με τον "Καλλικράτη"».
Οι άξονες αυτοί είναι: Κοινωνική πολιτική ανακούφισης των θιγόμενων από την κρίση, δράσεις μείωσης του κόστους ζωής με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αναπτυξιακή πολιτική με βάση τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Οργανωτική και παραγωγική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του δήμου ως βάση της επιτυχίας των παραπάνω αξόνων. Δημοκρατία και συμμετοχή.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δρίτσα.
***
Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ: Να σταματήσουν
να παρεμβαίνουν οι επίτροποι στις αποφάσεις της Τ.Α.
Έντονη κριτική έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στο θέμα της παρέμβασης των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συχνά-πυκνά «μπλοκάρουν» τα δάνεια των δήμων που παίρνουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σημειώνοντας πως «ο προφανής έλεγχος της νομιμότητας δεν μπορεί να σημαίνει περισσότερη εξάρτηση, δεν μπορεί να σημαίνει αφυδάτωση, περισσότερη γραφειοκρατική αγκύλωση.  Οι νόμοι υπάρχουν, αρκεί να εφαρμοστούν...»
Μάλιστα, έκανε λόγο για πολιτική ατολμία που κρατάει δέσμια την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική κυβέρνηση, εξαρτημένη από αυτήν στο βασικότερο πεδίο αναφοράς της, στο οικονομικό.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
******
Μπαλασόπουλος: Ο «Καλλικράτης» ήρθε
για να ελέγξει την Τ.Α.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται καθημερινά σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη. Ένα χρόνο από την εφαρμογή του τα προβλήματα στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται και οι πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.
Και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνεται επί της ουσίας ότι η συγκεκριμένη Διοικητική Μεταρρύθμιση ήρθε με σκοπό το μεγαλύτερο έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και να υπηρετήσει το μνημόνιο, το σύμφωνο σταθερότητας και την επιβολή της πιο ακραίας, βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Θέμη Μπαλασόπουλου.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ aftodioikisi.gr

Για το τι είπε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το «μπλόκο» των δανείων από τους επίτροπους, πατήστε εδώ.

Για τα χαμηλότοκα δάνεια σε «προβληματικούς» δήμους που επιβεβαίωσε, μετά τον Πάρι Κουκουλόπουλο, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, κλικ εδώ.
Για την παρέμβαση του Τάσου Γιαννίτση, που ζήτησε από Ελεγκτικό και Παρακαταθηκών να τα βρουν μεταξύ τους, πατήστε εδώ.

----------------------------------------------------------------------------------
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέντευξη του προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη στην aftodioikisi.gr και το τι λέει για τους στόχους των δημάρχων, όσον αφορά στα προβλήματα του πολίτη λόγω κρίσης.