Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σώζει ζωές

kar4

• Με επιτυχία η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η πρώιμη – έγκαιρη διάγνωση, το ισχυρότερο όπλο μας στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του καρκίνου» πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά με την συνεργασία της Επιστημονικής ομάδας για τη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου συμπαγών οργάνων και δέρματος της Ευρωκλινικής Αθηνών και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.
Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα που στόχο έχουν πρωτίστως την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πρόληψη και ακολούθως να φέρουν την επιστημονική κοινότητα πιο κοντά με τον πολίτη.
Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Λιβαδείτης καθηγητής χειρουργικής Ιωάννης Μπράμης και η ογκολόγος Δανάη Δαλιάνη.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων μίλησαν στην πρώτη ενότητα οι χειρουργοί κκ. Ανδρέας Φουντουλάκης για τις παθήσεις στον οισοφάγο και το στομάχι, Ελένη Καραφώκα Μαύρου για το παχύ έντερο, Σταύρος Καρακόζης για το θυροειδή και Εμμανουήλ Ζαχαριάδης για τον πνεύμονα και στη δεύτερη ενότητα οι κκ. Αλίκη Τσερκέζογλου που αναφέρθηκε στα συμπτώματα της μήτρας και των ωοθηκών που πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό, Ελένη Φαλιάκου για το μαστό, Άρης Καραγιάννης για τον προστάτη και Λουκάς Πρέζας για τον λάρυγγα.
Αμέσως μετά έγινε παρουσίαση από το Τμήμα Marketing των υποδομών και των επιστημονικών Τμημάτων της Ευρωκλινικής Αθηνών και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην ημερίδα στην αέναη μάχη του ανθρώπου ενάντια στον καρκίνο, η δυνατότητα της πρόληψης θα εξασφάλιζε σίγουρη νίκη. Οι προσπάθειες των ερευνητών εδώ και πολλά χρόνια έχουν επικεντρωθεί στην κατανόηση της δημιουργίας του καρκίνου και η πρόοδος που επιτεύχθηκε σ’ αυτόν τον τομέα είναι τεράστια. Πρόσφατα επιστήμονες κατάφεραν να διαβάσουν τον γενετικό κώδικα (DNA) καινα αναγνωρίσουν γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αλλαγή ενός φυσιολογικού κυττάρου σε καρκινικό, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς και δύσκολος.
«Σήμερα το ισχυρότερο μας όπλο στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του καρκίνου, είναι η πρώιμη - έγκαιρη διάγνωση. Μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες μορφές καρκίνου, αλλά προϋποθέτει την στενή συνεργασία του ατόμου με τον γιατρό», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ι. Μπράμης.
Τέλος στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης απένειμε στον καθηγητή Παύλο Τούτουζα την τιμητική πλακέτα για την πολύπλευρη προσφορά του στη Βοιωτία, υλοποιώντας έτσι μια απόφαση που είχε λάβει στο παρελθόν η διοίκηση του Ε.Β.