Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου


Την διεκδίκηση της αποπληρωμής του Κατοχικού Δανείου από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ Μιχάλης Γιαννάκης, αναλαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλία με τον βουλευτή Κοζάνης, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 20 ακόμα βουλευτές από όλα τα κόμματα και από όλες τις μαρτυρικές πόλεις των γερμανικών θηριωδιών, ο Μιχάλης Γιαννάκης παραθέτει την επιχειρηματολογία στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι ελληνικές διεκδικήσεις και ζητά από την κυβέρνηση να δρομολογήσει πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή των επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από την πατρίδα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
2) Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα
3) Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: Κατοχικό δάνειο και καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.
Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα - άμεσο αποτέλεσμα της γερμανικής λεηλασίας.
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της ελληνικής απαίτησης 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο.
Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.
Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.
Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (LesEchos,Saturday,July2,2011). Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στη Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21,).
Επειδή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών,
Επειδή οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών,
Επειδή μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Πόσο αποφασισμένη είναι και τι ενέργειες κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για να απαιτήσει νομικά και πολιτικά από την γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, που εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες;
2. Τι ενέργειες κάνει η σημερινή Κυβέρνηση, ώστε η γερμανική Κυβέρνηση να καταβάλλει υπέρ της χώρας μας το αναγκαστικό
κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών;
3. Τι ενέργειες κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για τη διεκδίκηση από τη γερμανική Κυβέρνηση της επιστροφής στη χώρα μας των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από την πατρίδα μας και εκτίθενται σε μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας και άλλων γερμανικών πόλεων;


Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μιχαήλ Γιαννάκης
Γεώργιος Κασαπίδης
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Αναστάσιος Καριπίδης
Σάββας Εμινίδης
Σπυρίδων Γαληνός
Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Δημήτριος Βαρβαρίγος
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Θεόδωρος Καράογλου
Θεόφιλος Λεονταρίδης
Αθανάσιος Δαβάκης
Ιωάννης Λαμπρόπουλος
Γρηγόριος Αποστολάκος
Σάββας Αναστασιάδης
Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Ιωάννης Ιωαννίδης
Νικόλαος Νικολόπουλος
Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά
Κωνσταντίνος Παπασιώζος