Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μίχας: Όχι στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ψυττάλειας


Tην κατηγορηματική αντίθεσή του στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ να συσσωρεύσει στην Ψυττάλεια τα υγρά απόβλητα των δήμων της Ανατολικής Αττικής*, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου Πειραιά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας.
Όπως επισήμανε ο κ. Μίχας το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναγκαία και σημαντικά έργα για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Δυστυχώς όμως με διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας και των διοικήσεων της ΕΥΔΑΠ, η λειτουργία του υπήρξε για χρόνια πλημμελής με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής των πολιτών του ευρύτερου Πειραιά. «Το ίδιο πρόβλημα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να συζητήσουμε και σήμερα. Και είναι πάλι οι ίδιοι πρωταγωνιστές, οι ίδιοι κομπάρσοι, οι ίδιοι θύτες και τα ίδια θύματα» τόνισε ο Γιάννης Μίχας.
«Άποψή μας είναι ότι ο ευρύτερος Πειραιάς, διότι το θέμα αφορά τον ευρύτερο Πειραιά, δεν μπορεί να αποτελεί τον κατ' επάγγελμα βόθρο του λεκανοπεδίου. Πρέπει όλοι οι δήμοι και επί του προκειμένου αυτοί της Αν. Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ακέραιο και να αποφασίσουν να διαχειριστούν το ευαίσθητο περιβαλλοντικά ζήτημα των υγρών αποβλήτων τους. Και πρέπει και η ΕΥΔΑΠ να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν επειδή εδώ έχουμε φτιάξει το ΚΕΛΨ, ότι θα πρέπει να συσσωρευτούν όλα τα απόβλητα του λεκανοπεδίου. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς ερήμην μας».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχας διατύπωσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη προωθούμενα σχέδια της ΕΥΔΑΠ όπως :
Για το εάν αντέχει το ΚΕΛΨ και άλλη επιβάρυνση ή εάν έχει κορεστεί
Για το εάν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση του Σαρωνικού
Για το εάν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών του ευρύτερου Πειραιά
Αναφέρθηκε ακόμη στο εξαιρετικά μείζον ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών, που η ΕΥΔΑΠ πρέπει να παρέχει σε όλους τους όμορους δήμους και κυρίως στον Πειραιά, αφού η Ψυττάλεια ανήκει στα διοικητικά του όρια, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας από την χρήση του οποίου ο Πειραιάς θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικές δαπάνες για χρήσεις όπως πότισμα αστικού και περιαστικού πρασίνου, πλύσιμο δρόμων κ.λπ.
Τέλος, πρότεινε στη διοίκηση του δήμου να καλέσει τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τους σχεδιασμούς της ως προς το ΚΕΛΨ, όσο και για το ζήτημα της μη απόδοσης χρημάτων που οφείλει στο δήμο.