Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Σοβαρή εμπλοκή στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό



ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΚΟΥ ——

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ——
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ

Στη διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση βασικών κανόνων του κοινοτικού δικαίου που διέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και σε αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος κάθε εμπλεκομένου προσώπου, ιδίως όσον αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, προσανατολίζεται ο δήμος Μαραθώνα, μετά τις νέες εξελίξεις που έχει η υπόθεση της κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή “Μαύρο Βουνό” Γραμαμτικού. Ειδικότερα, το μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα τίθεται πλέον σε νέα νομική βάση, μετά τη δημοσίευση (18 Ιανουαρίου) της έκθεσης του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος Π. Μέρκου, κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ για το επίμαχο θέμα. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, έχουν να κάνουν με τις σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά στη σεισμικότητα της περιοχής αλλά και την επιβεβαίωση της ύπαρξης ρεμάτων στην έκταση όπου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Διοίκηση είχε αρνηθεί επίμονα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την ύπαρξη ρεμάτων στον χώρο. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση και ο επικεφαλής του Α. Παπακωνσταντίνου, όπως επισημαίνει σε σχετικό ενημερωτικό προς το δήμαρχο Μαραθώνα Ι. Λουίζο : “Στην έκθεση εντοπίζονται κατά τρόπο σαφή σοβαρές παραβάσεις της εθνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας όσον αφορά τη χωροθέτηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ”. Και προσθέτει ο ίδιος: “Προεχόντως, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ρεμάτων στην έκταση όπου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, ενώ περιλαμβάνει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά την εκτίμηση της σεισμικότητας της περιοχής”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνει στην “pixidanews” με έμφαση, ότι ο δήμος Μαραθώνος πρέπει να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι σαφείς οι παραβάσεις βασικών κανόνων του ενωσιακού Δικαίου. Σε περίπτωση που η Κομισιόν κάνει δεκτή τη βασιμότητα των εν λόγω ισχυρισμών, τότε είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί η διαδικασία παράβασης του κοινοτικού δικαίου σε βάρος της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 258 ΣΛΕΕ.