Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κριτική στο πρόγραμμα και τις προγραμματικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ Του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ



Η εκλογή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα και οι προγραμματικές δηλώσεις με τους άξονες της αγροτικής τους πολιτικής, πιστοποιούν ότι θα συνεχιστεί η ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ, που είναι η στρατηγική της ΕΕ, με νέα χειρότερα μέτρα για τη φτωχή αγροτιά.
Εντάσσει τον αγροτικό τομέα στην πράσινη ανάπτυξη, για να δημιουργήσει ελπίδα ανάπτυξης και όφελος για την αγροτιά, αν και δεν εγγυάται την προστασία της ντόπιας παραγωγής, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές και εισόδημα για τους αγρότες.
Παράλληλα, ενισχύει την καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση, ενώ οδηγεί στα ίδια με τη ΝΔ αντιλαϊκά, αντιαγροτικά, αδιέξοδα τη μικρή και φτωχομεσαία αγροτιά. Ουσιαστικά, σχεδιάζει να συνδυάσει ορισμένες καλλιέργειες και κάποια κτηνοτροφικά προϊόντα με την επέκταση δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.
Πιο ειδικά, από τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας, του πρωθυπουργού αλλά και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση:
Συγκαλύπτει τις συνέπειες της ΚΑΠ και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης (διάθεση παραγωγής, πτώση τιμών και αγροτικού εισοδήματος, ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή κ.ά.) ως κακή διαχείριση της ευρωκοινοτικής πολιτικής από τη ΝΔ και μάλιστα ότι «δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και της ποιοτικής γεωργίας».
Παρουσιάζει ότι δεν προχώρησε ουσιαστικά ο διαχωρισμός στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού ένας αγρότης «δεν αντιμετωπίζεται ως αγρότης επαγγελματίας, που δεν του εξασφαλίζονται από το κράτος οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις». Διακηρύσσει ότι θα κατοχυρώσει το αγροτικό επάγγελμα με «μια πολιτική επαγγελματικής εκπαίδευσης, μια διαφοροποίηση των μέτρων στήριξης μεταξύ εκείνων που ασχολούνται πλήρως στην αγροτική οικονομία και εκείνων της μερικής απασχόλησης, καθώς και της αναδιάρθρωσης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ενώσεων, με στόχο την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό τους και την ενδυνάμωσή τους στην περιφέρεια».
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε η ΝΔ, το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, αίτημα των μεγαλοαγροτών και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ετσι θα περιοριστεί ο αριθμός των αγροτών που επιδοτούνται, αποκλείοντας και ξεκληρίζοντας φτωχούς αγρότες με μικρό αγροτικό εισόδημα, που καταφεύγουν σε εξωγεωργικά μεροκάματα και αποτελούν τελικά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους.