Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αγώνας για να μη γίνει χωματερή η Αν. Βοιωτία


Όχι στην κατάργηση της ΔΕΠΟΔΑΘ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 17 Φεβρουαρίου 2012, μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με το πρόσφατα ψηφισθέν νόμο του Υ.Π.Ε.Κ.Α (Ν. 4042/13.02.2012, ΦΕΚ 24), στον οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις για το περιβάλλον και ειδικότερα για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 57 του προαναφερόμενου Νόμου δίνει την δυνατότητα, μετά από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Εσωτερικών να μεταφέρουν τα απορρίμματα μιας διαχειριστικής ενότητας που διαθέτει ενεργούς Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε άλλη διαχειριστική ενότητα που διαθέτει ΧΥΤΑ, κατά παρέκκλιση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α).

Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου προβλέπει διατάξεις διάλυσης των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (Φο.Δ.Σ.Α) και την δημιουργία ενός ανά Περιφέρεια, ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη χρήση των υπαρχόντων ΧΥΤΑ της Περιφέρειας μας.
Το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας δεν λύνεται μέσα από αναγκαστικούς νόμους και πυροσβεστικές λύσεις που προωθούν σπασμωδικά τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά με την κατάθεση συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε έχει προτείνει διαχρονικά λύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς ποτέ να εισακουστεί. Αντιθέτως τόσο η Περιφέρειά μας όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία όχι μόνο κωφεύουν σε αυτές τις προτάσεις αλλά κατά καιρούς έχουν εγκρίνει και συνεχίζουν να εγκρίνουν μεγάλα ποσά μελετών σε μια αδιέξοδη προοπτική, σπαταλώντας πολύτιμους Δημόσιους πόρους.


Η ομόφωνη απόφαση του Φορέα μας είναι ότι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο, προκειμένου η ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας να μην καταλήξει σε απέραντη χωματερή.

Είμαστε αντίθετοι με την προωθούμενη ρύθμιση της διάλυσης της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε και παραμένουμε σταθεροί στην θέση μας για την δημιουργία Φο.Δ.Σ.Α με ελάχιστο μέγεθος την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομός).
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενημερώσουμε το σύνολο των Δημοτικών Συμβουλίων, Φορέων κ.α.
Καλούμε όλους τους πολίτες, τους φορείς της περιοχής, τα κόμματα και τους Βουλευτές να τοποθετηθούν ενεργά στο συγκεκριμένο θέμα.
Το Δ.Σ της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε