Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΠΕΛ/ΣΟΣ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: 5+2 ΧΩΡΟΙ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Το «νερό στο αυλάκι», προκειμένου να δοθεί λύση και στο πρόβλημα της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών βάζουν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου μετά την ασφυκτική πίεση της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, χθες αργά το βράδυ, ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου αποφάσισε και χωροθέτησε 5+2 μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων με κομποστοποιητές και δεματοποιητές.

Η λεπτομέρεια στην απόφασή τους «κρύβεται» στα ανταποδοτικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα όσα αποφάσισαν, ο δήμος που θα «φιλοξενήσει» τη μονάδα δε θα καταβάλλει ούτε σεντ για τα ανταποδοτικά, σε αντίθεση με το δήμους που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τόνος θα στοιχίσει στην «τσέπη» κάθε δήμου από 60-80 ευρώ.

Όπως είναι φυσικό η Π. Πελοποννήσου, με ανακοίνωση της, χαιρετίζει την απόφαση των δημάρχων για χωροθέτηση και τονίζει πως η απόφασή τους κινείται στο πλαίσιο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, μια διαδικασία η οποία «αποτελεί σημαντικό βήμα προσαρμογής στις απαιτήσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι θέσεις της χωροθέτησης «θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας».

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, o περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απέστειλεεπιστολή στην επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ζητώντας της να ελέγχει εάν υπάρχουν ενεργοί ΧΑΔΑ στην περιφέρεια, οι οποίοι έπρεπε να κλείσουν από 30/6.

Πού θα γίνουν οι μονάδες του ΦοΔΣΑ


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξουν πέντε επιπλέον μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων, πέραν του Δ. Πύλου και του Δ. Ερμιονίδας, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr:

Στο νομό Αργολίδας, στο Δήμο Άργους Μηκυνών (συν τη μονάδα στο Δ. Ερμιόνης).


Στο νομό Αρκαδίας, στο Δήμο Τρίπολης, όπου είναι και η έδρα του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και του προέδρου του, δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη.

Στο νομό Κορινθίας, στο Δήμο Νεμέας.

Στο νομό Λακωνίας, στο Δήμο Ευρώτα. και στη θέση Σκάλα.

Στο νομό Μεσσηνίας, στο Δήμο Μεσσηνίας, όπου είναι και η έδρα του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δημάρχου ΚαλαμάταςΠαναγιώτη Νίκα (συν τη μονάδα στο Δ. Πύλου)

Στις μονάδες, θα λειτουργεί κομποστοποιητής για τα οργανικά υλικά, τα οποία -αφού γίνουν κομπόστ- θα μπορούν να πωληθούν ως λίπασμα, ΚΔΑΥ - ανακύκλωση υλικών (σίδερα, πλαστικά, γυαλί κτλ). Τα ανόργανα υλικά θα γίνοται «πέλετ», τα οποία και αυτά μπορούν να πωληθούν στη βιομηχανία ως καύσιμη ύλη. Στο σημείο αυτό, το ρόλο του θα παίζει και ο δεματοποιητής μέσω του οποίου τα «χρήσιμα» σκουπίδια θα γίνονται δέματα και θα μπορούν να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.