Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Νέος ιός της γρίπης


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ιό της γρίπης των πτηνών που μολύνει τις φώκιες με πνευμονία. Ο ιός θεωρείται δυνητική απειλή να μεταδοθεί τους ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ πριν δεν έχουν εκτεθεί σε αυτόν.
Οι επιστήμονες πάντως δεν αποκλείουν ότι ο ιός Η3Ν8 μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι μιας νέας ομάδας ιών της γρίπης, που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ανάμεσα στα διαφορετικά είδη και άρα να καταλήξουν να μολύνουν ανώτερα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος. Η ανακάλυψη ότι ένας ιός από τα πουλιά μεταδόθηκε στις φώκιες και στη συνέχεια η μία φώκια μόλυνε την άλλη, μάλλον ξάφνιασε τους επιστήμονες, δείχνοντας ότι η απειλή μιας μελλοντικής πανδημίας μπορεί να προέλθει από απρόσμενες πηγές, γεγονός που, όπως είπαν, δικαιολογεί μεγάλη και συνεχή ετοιμότητα.

Ο συγκεκριμένος ιός Η3Ν8, που ποτέ έως τώρα δεν είχε μολύνει φώκιες, είναι γνωστό μετά το 1960 ότι έχει περάσει αρκετές φορές από τα πουλιά σε διάφορα άλλα ζώα, όπως σκύλους και άλογα. Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό "mBio" της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, με επικεφαλής τον Σίμον Άντονι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», για πρώτη φορά βρήκαν ξαφνικά, τον Σεπτέμβριο του 2011, σοβαρά άρρωστες φώκιες σε διάφορα σημεία της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ανακαλύφθηκαν συνολικά 162 νεκρές ή ετοιμοθάνατες φώκιες, οι περισσότερες πολύ νεαρής ηλικίας (κάτω των έξι μηνών).

Οι αναλύσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν στην ανίχνευση ενός νέου παθογόνου στελέχους Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών, που είχε καταφέρει να μεταπηδήσει από τα πουλιά στις φώκιες. Το γεγονός ότι οι φώκιες δεν είναι ψάρια αλλά θηλαστικά όπως ο άνθρωπος, αποτελεί πηγή αυξημένης ανησυχίας, με το σκεπτικό ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει πιο εύκολα και άλλα θηλαστικά.
prismanews.gr