Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Και πάλι στο Υπουργείο Οικονομικών για τη Δ.Ο.Υ. Θηβών εκπρόσωποι και φορείς της τοπικής κοινωνίας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήμος Θηβαίων :

Την εξαίρεση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας της Θήβας από τη λίστα των προς κατάργηση Εφοριών της χώρας, ζήτησαν εκπρόσωποι και φορείς της Βοιωτίας και της Θήβας από τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάννη, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου 2012.

Στη συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, οι τέσσερις Βουλευτές του νομού Βοιωτίας Γ.Καράμπελας, Αν. Κουτσούμπας, Ε. Μπασιάκος και Γ.Σταθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δ.Ε. Βοιωτίας  Γ. Μουλκιώτης,  ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ. Θηβαίων Στ. Χαλβατζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Π. Αγνιάδης, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΠ.Β. Α. Σταϊκός,  η εκπρόσωπος του Συλλόγου των  Συμβολαιογράφων Α. Σαρρή και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Βοιωτίας – Εύβοιας Αλ. Λιάσκος, Α.Παπαγιαννοπούλου, Α.Φλώρου.  
Το σχέδιο που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών περί συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ. σε όλη την επικράτεια, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Θήβας, καθώς -όπως αναφέρει και ο Υπουργός  Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του προς τον Βουλευτή Γιάννη Σταθά, έπειτα από σχετική ερώτηση- «προτείνεται να διατηρηθεί μόνο μια Δ.Ο.Υ στην πρωτεύουσα κάθε νομού στο πλαίσιο των οργανωτικών και λειτουργικών μεταρρυθμίσεων των φορολογικών υπηρεσιών, που έχουν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, καθώς και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων για τη δραστηριοποίησή τους στον νευραλγικό τομέα των ελέγχων»,................

Εκτός 1ης φάσης αναδιάρθρωσης η Δ.Ο.Υ. Θηβών
Ανησυχία για την τελική απόφαση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών, που παρατείνουν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, αφού το μόνο που διαβεβαίωσε ο κ. Μαυραγάννης τους παραβρισκόμενους είναι ότι «η Δ.Ο.Υ. Θηβών δεν βρίσκεται στην πρώτη φάση αναδιοργάνωσης που έχει αναλάβει Ειδική Επιτροπή, η οποία μελετά και ελέγχει από πλευράς υποδομών, κόστους και χωροταξίας τη μελλοντική λειτουργία των Δ.Ο.Υ. ». Όμως θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις….
Στην Ειδική Επιτροπή
τα επιχειρήματα για τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ.
Ωστόσο τα επιχειρήματα που ανάπτυξε ο Δήμαρχος Θηβαίων κατά τη διάρκεια της συνάντησης και τα οποία  παρέδωσε και εγγράφως στον Υφυπουργό,  που επιβάλλουν τη διατήρηση της ΔΟΥ Θήβας με τη σημερινή της μορφή και στηρίζονται σε χωροταξικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια θα διαβιβαστούν στην Ειδική Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψη, όπως είπε ο κ. Μαυραγάννης. 
Συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι «η Δ.Ο.Υ. Θήβας συμπεριλαμβάνεται στις 35 μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας. Καλύπτει και εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό πολιτών από 56χωριά, δηλαδή πάνω από 70.000 κατοίκους.
 Εξυπηρετεί εκτός από τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων και όλο το Δήμο Τανάγρας καθώς και τις Δημοτικές Ενότητες Θεσπιών (Δήμο Αλιάρτου) Ακραιφνίας (Δήμου Ορχομενού) και Ερυθρών (Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας).
Επί πλέον εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Θήβας και μεγάλο αριθμό επαγγελματιών (Συμβολαιογράφους, Λογιστές κτλ).
Συναλλαγές με τη Δ.Ο.Υ. Θηβών έχουν επίσης περίπου 1.200 επιχειρήσεις από τη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου. Άλλωστε η ύπαρξη αυτών των βιομηχανιών στην περιοχή μας ήταν και η αιτία για να ενταχθούμε στο Στόχο 2 και να υφιστάμεθα όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του γεγονότος. 
Μια ενδεχόμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Θηβών πιθανώς να μείωνε κατά ένα αμελητέο ποσό κάποια λειτουργικά έξοδα, όμως θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών, επιχειρήσεων, αγροτών, επαγγελματιών, συμβολαιογράφων, λογιστών αλλά και οικονομική επιβάρυνση, αφού η Θήβα απέχει από τη Λιβαδειά 46χλμ και οι πόλεις του Δήμου Τανάγρας κατά μέσο όρο 75-80 χλμ.
Ο νομός Βοιωτίας έχει δύο μεγάλα και ισοβαρή αστικά κέντρα τη Θήβα και τη Λιβαδειά σε μεγάλη σχετικά μεταξύ τους απόσταση, όπως συμβαίνει σε 3-4 Νομούς ακόμη πανελλαδικά, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα τη λειτουργία δύο Δ.Ο.Υ. στο Νομό»
«Να εξαιρεθεί η Δ.Ο.Υ. Θηβών»
Τέλος ο κ. Δήμαρχος στηριζόμενους στους ανωτέρω λόγους ζήτησε  « να εξαιρεθεί η Δ.Ο.Υ. Θηβών από τις προωθούμενες καταργήσεις, ώστε να περιορισθεί η περαιτέρω υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Θήβας».