Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πλαστά τιμολόγια 11,8 εκατ. ευρώ από δέκα αγρότες στη Θήβα


Σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια για πώληση αγροτικών προϊόντων στη Θήβα, όπως αποδεικνύεται από ελέγχους που διενέργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Μόνο τον Οκτώβριο η περιφερειακή διεύθυνση ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας εντόπισε δέκα αγρότες οι οποίοι είχαν εκδώσει ή λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 11,8 εκατ. ευρώ, στη Θήβα και στα χωριά Αρμα και Νεοχωράκι της ευρύτερης περιοχής.
Τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά και τα ηνία κρατά μια γυναίκα από το Αρμα Θηβών, ένα χωριό με περίπου 1.000 κατοίκους, η οποία είχε εκδώσει και λάβει πλαστά και εικονικά στοιχεία αξίας 3,433 εκατ. ευρώ. Αλλες δύο συντοπίτισσές της είχαν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια 1,402 εκατ. ευρώ η μία και 425.000 ευρώ η δεύτερη.
Από τους δέκα αγρότες που εντόπισε το ΣΔΟΕ, πέντε είναι γυναίκες και πέντε άντρες, και συνολικά μοιράζονται πρόστιμα 23,6 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου έχουν αποσταλεί στη ΔΟΥ Θηβών για τα περαιτέρω και τα πρόστιμα - αν πληρωθούν - με συμβιβασμό στο ένα τρίτο θα οδηγήσουν σε έσοδα της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μέσω των τιμολογίων αυτών, οι δέκα αγρότες είχαν μοιραστεί επιστροφές ΦΠΑ ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν ως παρανόμως καταβληθέντα.
Η κομπίνα με τα εικονικά τιμολόγια είναι κλασική περίπτωση σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ. Στήνεται συνήθως σε συνεργασία με μεγαλέμπορους αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό φουσκώνουν τις δαπάνες τους, ενώ οι αγρότες με την έκδοση πλαστών τιμολογίων εισπράττουν για προϊόντα που ουδέποτε πούλησαν επιστροφές ΦΠΑ 11%. Το κύκλωμα στο τέλος μοιράζεται τον ΦΠΑ.tanea.grΑναρτήθηκε από permisospress