Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Μαρτυρία πίσω από τα κάγκελα -3


Μετά την δημοσίευση συνέντευξης
μητέρας-κρατούμενης και ανήλικης -κρατούμενης
δημοσιεύουμε και την συνέντευξη που παραχώρησε στην
κ.Αγγελική Καρδαρά
για την ιστοσελίδα της http://aggelikikardara.wordpress.com/
η διευθύντρια του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.

Η διευθύντρια των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θήβας (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.),

κ. Χαρά Κουτσομιχάλη, μου παραχώρησε μία συγκλονιστική συνέντευξη που αξίζει όλοι μας να διαβάσουμε προσεκτικά, γιατί αποκαλύπτει μεγάλες αλήθειες.
Κατ’ αρχάς, μας ενημερώνει για τις άμεσες ανάγκες των φυλακισμένων γυναικών, ώστε ο κάθε πολίτης που επιθυμεί να προσφέρει πράγματα που κοστίζουν λίγο, αλλά για μία κρατούμενη είναι πολύτιμα και ανεκτίμητα, όπως μία τηλεκάρτα, τσιγάρα, είδη υγιεινής. Επίσης, μας περιγράφει την δεινή ψυχολογική κατάσταση των ανήλικων γυναικών κρατουμένων, τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και τονίζει την ανάγκη αντικατάστασης της ποινής της φυλάκισης, κυρίως για τους ανήλικους παραβάτες, με εναλλακτικά μέσα έκτισης της ποινής, υπογραμμίζοντας μία μεγάλη αλήθεια: ότι οι φυλακές ανηλίκων έχουν αποτύχει ως θεσμός.
Μία ακόμα μεγάλη αλήθεια που διαβάζουμε σε αυτή την συνέντευξη και οφείλει να μας προβληματίσει είναι ότι ως κοινωνία δεν είμαστε ακόμα έτοιμη για ουσιαστικές αλλαγές. Η πρότασή της είναι κάποτε να καταρρεύσει το “άβατο” των φυλακών και να σταματήσει η “έξω” κοινωνία να αντιμετωπίζει τους κρατούμενους, συλλήβδην, ως “τέρατα”.

Ολόκληρη η συνέντευξη EΔΩ