Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας:Εγκληματική αδράνεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού


Πλησιάζει η περίοδος των βροχοπτώσεων όμως παρά και τις καταστροφές της περσινής χρονιάς οι αρμόδιοι φορείς του κράτους και της Περιφέρειας δε έχουν κάνει το παραμικρό για την αντιπλημμυρική θωράκιση της κοιλάδας του Σπερχειού. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας με τον Αντ/ρχη Θωμά Στάϊκο για το θέμα, πληροφορηθήκαμε ότι στην Περιφέρεια Στερεάς ακόμα ψάχνουν για κονδύλια για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα τα οποία έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί (καθαρισμός της κοίτης του ποταμούαπό φερτές ύλες, σκουπίδια και βλάστηση, συντήρηση επιχωμάτων κλπ). Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες, και μιλούν από μόνες τους για την τραγική κατάσταση στον Σπερχειό ποταμό που έχει να καθαριστεί εδώ και δέκα χρόνια!...............


Το πρόβλημα οξύνθηκε με τις επεμβάσεις και τις εκτεταμένες επιχωματώσεις που έκαναν οι εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή των μεγάλων έργων στην κοιλάδα του Σπερχειού (νέα σιδηροδρομική γραμμή, Ε65, είσοδος της Λαμίας, ΠΑΘΕ). Τα έργα έχουν μείνει ημιτελή ενώ δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών για τα να μειωθούν οι επιπτώσεις των επεμβάσεων στην περιοχή. Επιπρόσθετα, με την ανοχή του Υπουργείου και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους οι παραχωρησιούχοι αδιαφορούν για την τήρηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, όπως υποχρεούνται.
Την περασμένη χρονιά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες υπήρχαν διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμαρχο Λαμίας ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν. Δεν έγινε τίποτα. Υπήρχαν επίσης υποσχέσεις ότι έχει εξασφαλιστεί σε πρώτη φάση ένα ποσό χρημάτων για τον καθαρισμό της κοίτης του Σπερχειού και θα γινόταν προσπάθεια για την εξεύρεση επιπλέον πόρων για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Δεν είδαμε τίποτα να γίνεται στην πράξη.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, της πρώην Νομαρχίας Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη διαιώνιση της κατάστασης είναι μεγάλες και διαχρονικές. Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του Σπερχειού, ιδιαίτερα στις περιοχές του Κόμματος, Φραντζή, Μοσχοχωρίου, στη συμβολή με τη Γερμανική Τάφρο, την είσοδο της Λαμίας και την Ανθήλη που έχουν επανειλημμένα δοκιμαστεί από καταστροφικές πλημμύρες.
Θέτουμε τόσο την κυβέρνηση και το Υπουργείο όσο και την Περιφέρεια Στερεάς προ των ευθυνών τους και ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.