Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εξαρθρώθηκε οργανωμένη σπείρα διαρρηκτών που δρούσε στη Λιβαδειά

http://viotianet.gr
Τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Γεωργίας (δύο 45χρονοι και δύο 31χρονοι), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, συνελήφθησαν τη Δευτέρα στη Λιβαδειά.

Όπως σημείωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Κώστας Τουρκοχωρίτης στο πλαίσιο της έρευνας, εξιχνιάστηκαν, μέχρι τώρα επτά περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων καθώς και μία απόπειρα κλοπής σε οικίες που διέπραξαν οι δράστες, το τελευταίο τουλάχιστον δεκαήμερο σε διάφορες συνοικίες της Λιβαδειάς.

Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα το πρωί, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένες αναζητήσεις, εντόπισαν σε περιοχή της Λιβαδειάς δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν οι δράστες και τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.

Οι οδηγοί των οχημάτων αυτών προκειμένου να αποφύγουν τον αστυνομικό ελέγχου. ανέπτυσσαν ιλιγγιώδη ταχύτητα, ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο προκλήσεως τροχαίου ατυχήματος

Οι αστυνομικοί μετά από δυναμική επέμβαση και συντονισμένες οδηγίες από το Κέντρου Άμεσης Δράσης Λιβαδειάς κατάφεραν να ακινητοποιήσουν αρχικά το πρώτο όχημα και στη συνέχεια, με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και το δεύτερο, συλλαμβάνοντας τους τέσσερις δράστες.

Σε έλεγχο που έγινε στα αυτοκίνητα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρκετά διαρρηκτικά εργαλεία, μία ηλεκτροσυγκόλληση, ένα επαναφορτιζόμενο δρέπανο, αμφίδρομης κίνησης και ένα εύκαμπτο μεταλλικό σύρμα, κατάλληλα για την παραβίαση εισόδων οικιών.

Επίσης ένα γάντι με ενσωματωμένο σφουγγάρι για την απορρόφηση θορύβων κατά την θραύση των κλειδαριών των οικιών, εύπλαστο υλικό εντός νάιλον συσκευασίας, που οι δράστες χρησιμοποιούσαν για την αποτύπωση ιχνών κλειδιών από τις εισόδους των οικιών, καθώς και μεγάλος αριθμός κλειδιών.

Ακόμα βρέθηκαν κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των 196,5 ευρώ, εννέα κινητά τηλέφωνα, έγγραφα και μικροαντικείμενα των δραστών.

Σύμφωνα με την αστυνομία από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι «οι τέσσερις συλληφθέντες, είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον προ δεκαπενθημέρου εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό την διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες, συνήθως πρωινές ώρες κατά τις οποίες οι ένοικοί τους απουσίαζαν».

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), οι δράστες επέλεγαν πολυκατοικίες σε διάφορες περιοχές της Λιβαδειάς και αφού προέβαιναν στην κατόπτευσή τους, στην συνέχεια εξακρίβωναν την τυχόν παρουσία ενοίκων εντός των διαμερισμάτων και όπου διαπίστωναν ότι έλειπαν οι ένοικοι, παραβίαζαν τις κεντρικές εισόδους, σπάζοντας τον ομφαλό τους και αφαιρούσαν κυρίως κοσμήματα και χρήματα.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους περιλαμβάνει, πλήθος κοσμημάτων που η αξία τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, μικρά χρηματικά ποσά και άλλα προσωπικά έγγραφα και μικροαντικείμενα των παθόντων.

Τα αυτοκίνητα των δραστών κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς και απόκρυψης κλοπιμαίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ενός οχήματος οι δράστες είχαν εγκαταστήσει σειρήνα, όμοια με αυτή που χρησιμοποιούν τα συμβατικά περιπολικά οχήματα.

Το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, διενεργεί προανάκριση ενώ ερευνάται η τυχόν εμπλοκή των δραστών στη τέλεση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες την Τρίτη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και παραπέμθηκαν για να απολογηθούν την Πέμπτη ενώπιον του κ. Ανακριτή.