Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ: ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ…


Ρεπορτάζ: (Ιουλία Κουφιώτη
από το yesnewsradio.gr)
Έκτακτο συνέδριο πραγματοποίησε σήμερα η Κ.Ε.Δ.Ε, για να συζητηθούν οριστικές αποφάσεις πάνω σε μείζονα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Στο μικρόφωνο του yesnewsradio.gr μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γενικότερα...

Αρχικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης χαρακτήρισε τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων μια κακή διαδικασία καθώς θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι ανάγκες των δήμων και συνέχισε <<αυτά όλα έγιναν οριζόντια και οτιδήποτε γίνεται οριζόντια είναι κακό στην εφαρμογή του >>. Όσον αφορά τους ενδεχόμενους παρατηρητές που ενδέχεται να τοποθετηθούν στους δήμους, δήλωσε πως είναι μια τραγική διαδικασία καθώς όπως είπε πως υπάρχουν ήδη ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ελέγχουν τα πάντα μέσα σε ένα δήμο. Αυτό που λείπει είναι η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από την κεντρική εξουσία προς την αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, κ.Μαραβέλιας, δήλωσε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν άπαντες το οριακό σημείο που έχει φτάσει σήμερα η ελληνική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μαραβέλιας χαρακτήρισε την διαθεσιμότητα ως μια μεταρρύθμιση που το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ‘’κάνει στο πόδι’’ και τόνισε ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην ήθελε<όπου υπάρχει πλεόνασμα να μεταφερθούν οι υπάλληλοι, εκεί που υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης τους>>.

Επίσης ο Δήμαρχος Περάματος, Παντελής Ζουμπούλης, ανέφερε πως δε συμφωνεί με τη διαθεσιμότητα η οποία ισούται με απόλυση και χαρακτήρισε ‘’αστεία πράγματα ‘’ το ενδεχόμενο επίβλεψης των Δήμων από παρατηρητές ή επιτρόπους, ενώ ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης τόνισε πως <<θα μπει ταφόπλακα στο σύνολο της αυτοδιοίκησης >> αν δε παρθούν σήμερα αποφάσεις.

Ακόμη ο κ. Γιάννης Διάκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ και δημοτικός σύμβουλος του Κορυδαλλού δήλωσε για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ότι με κατάρτιση και εξειδίκευση οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να είναι χρήσιμοι καθώς όπως είπε <<έρχονται πολλές αρμοδιότητες το 2013 στους δήμους>>.Όσον αφορά τους παρατηρητές επιτρόπους που μπορεί να τοποθετηθούν στις δημοτικές αρχές τόνισε πως <<σίγουρα αυτό σαν αυτοδιοικητικοί δε το δεχόμαστε>>.

Στο yesnewsradio.gr μίλησε και ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης ο οποίος ανέδειξε τα τρία ζητήματα στα οποία οι δήμαρχοι περιμένουν απάντηση με την σημερινή εκδήλωση και αυτά είναι: η οικονομική υποχρηματοδότηση των Δήμων , η μεταβολή των υπαλλήλων των Δήμων σε υπαλλήλους της τρόικας μέσα από το οικονομικό παρατηρητήριο και τρίτον το θέμα των εργαζομένων του Δήμου.

Ο κ. Τζανακούλης , Δήμαρχος Λάρισας έκανε λόγο για << ενορχυστρωμένη κατασυκοφάντηση του θεσμού από πολλές πλευρές και αυτό μας ανησυχεί περισσότερο>>, ενώ τόνισε πως εάν καταρρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σίγουρο ότι και το κράτος θα καταρρεύσει μια ώρα αρχύτερα.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γ.Σμυριώτης, υπογράμμισε πως περαιτέρω μείωση θα ανάγκαζε τους Δήμους να αναστείλουν τη λειτουργία τους με οτιδήποτε σημαίνει αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα , σύμφωνα με τον κ. Σμυρνιώτη , η πληθώρα προσωπικού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εσωτερικές μετακινήσεις και τόνισε πως το ίδιο το κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.

Στο μικρόφωνο μας μίλησε και ο Δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, λέγοντας πως <<ζητάμε το προσωπικό που είναι συγκεντρωμένο στις έδρες των νομών να κατανεμηθούν ορθολογικά σε όλους τους περιφερειακούς δήμους, διότι άλλωστε και πριν τον Καλλικράτη εκεί παρείχαν τις υπηρεσίες τους>> ενώ για το ενδεχόμενο παρατηρητών δήλωσε πως αυτό <<δε συνάδει με την αυτοδιοίκηση>>.