Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ: «ΔΩΡΑΚΙ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ


Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει, πριν από περίπου ένα μήνα, στις προτάσεις που έκανε για τις διορθώσεις του «Καλλικράτη» fast track διαδικασίες στα έργα ΕΣΠΑ*, αλλά και επανεξέταση του ασυμβίβαστου των δημάρχων. Ήταν ένα θέμα που συζητιόνταν από την αρχή της θητείας του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη (υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε προϊδεάσει για κάτι τέτοιο, από τον περασμένο Ιούλιο, από το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ για τις περικοπές στους ΟΤΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου) και φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα των αιρετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr το προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός στους «γαλάζιους» κατά τη διάρκεια τηςμυστικής συνάντησης στη Ρηγίλλης την περασμένη Τετάρτη, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληρορφορίες στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι ο κ. Στυλιανίδης να ανακοινώσει και επίσημα την άρση του ασυμβίβαστου του αξιώματος δημάρχου - εργαζόμενου/επαγγελματία κατά την ομιλία του στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.
Υπογραφές 140 δημάρχων για την άρση του ασυμβίβαστου
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, με το συγκεκριμένο «δώρο» - ρύθμιση που αναμένεται να περιλαμβάνεται στον «Καλλικράτη 3», στις διορθώσεις δηλαδή του αρχικού «Καλλικράτη», να ηρεμήσουν ως ένα βαθμό τα οξυμένα πνέυματα ανάμεσα στους αιρετούς.
Άλλωστε, ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr,έχει φτάσει στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου βρίσκεται η έδρα του ΥΠΕΣ, σχετικό κείμενο το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία αιρετών της ΝΔ, με το οποίο ζητείται η άρση του ασυμβίβαστου από  πάνω από το 40% των δημάρχων (135-140 υπογραφές). 
Εκτός όμως τα πιεστικά αιτήματα των δημάρχων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών, με δεδομένη τη νέα μείωση των αντιμισθιών στους αιρετούς κατά 22% από 1/1/2013, (μείωση που προκάλεσε αντιδράσεις που... κάμφθηκαν) θεωρεί πως είναι αναγκαία μια τέτοια κίνηση, καθώς -σε αντίθετη περίπτωση- θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκ νέου τους δημάρχους, οι οποίοι εδώ και καιρό φωνάζουν πως τα χρήματα δεν τους φτάνουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
«Θα πάμε και εμείς στα συσσίτια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που διοργανώνουν οι δήμοι μας», έλεγαν το καλοκαίρι, όταν έβλεπαν να έρχεται η πρώτη μείωση στις αντιμισθίες τους από 1/9/2012.