Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κρίσιμη μέρα για το χαράτσι

 
Νέα συζήτηση στον Άρειο Πάγο
Μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου για προσωρινή αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου για το χαράτσι της ΔΕΗ, που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση επί του αιτήματος του Δημοσίου συνεχίζεται την Τρίτη.

Σήμερα, κρίνεται εάν πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του δικαστηρίου έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

H προσωρινή απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος έκδοσής του. Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης.

Όμως, ο κίνδυνος αυτός, τονίζει ο δικαστικός λειτουργός, αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου εντελώς αόριστα χωρίς ειδική σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς να αναλύει από πού προκύπτει το επίμαχο ποσό (1 δισ. ευρώ), έτσι ώστε να είναι δυνατόν στοιχειωδώς να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος που επικαλείται ότι υπάρχει.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Φουρλάνο, το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του επίμαχου ποσού (1 δισ. ευρώ) μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, σημειώνει ο κ. Φουρλάνος, είναι φανερό ότι καμία ζημιά και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί σήμερα και η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.

Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 δισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.