Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

To «ζεστό χρήμα» της ΣΑΤΑ ζήτησαν και σήμερα επίμονα οι Δήμαρχοι - Στο πλευρό των εργαζομένων για την διαθεσιμότητα



Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και Δήμαρχοι της Στερεάς και της Βοιωτίας, όπως ο Δήμαρχος Ορχομενού, Αλιάρτου, Θηβαίων κ.α. Στη συνέχεια το προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας Ευ. Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη η ΚΕΔΕ έθεσε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, δηλαδή το πρόβλημα που αναδεικνύεται, με τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός και οδηγούν στην απαξίωσή του.
Ζήτησαν δε από τον πρόεδρο της Βουλής να πάρει θέση, καθώς θίγεται ο πυρήνας του συστήματος και η ποιότητα της τοπικής Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του θεσμού, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται η οικονομία της χώρας και η κοινωνική συνοχή.
Τα ίδια ζητήματα τέθηκαν και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον όμως η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ζήτησε την παρέμβασή τους κατά τη κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή - η οποία αναμένεται να κατατεθεί μέχρι 21/12 και να συζητηθεί αρχές του επόμενου έτους – ώστε να αρθούν ακρότητες, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου του θεσμού, δημιουργώντας και συνταγματικά θέματα. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την άποψη ότι και τα φυσικά πρόσωπα που υπηρετούν τον θεσμό, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός θα πρέπει να στηριχθούν, δεδομένου ότι σηκώνουν αποκλειστικά το σύνολο της προνοιακής και κοινωνικής πολιτικής, ενώ διατηρούν ακόμα την ικανότητα να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη.

Με τους υπουργούς της Κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν και επίσημα τα ποσά τα οποία θα εκταμιευτούν στους δήμους της χώρας, μέχρι τέλος του έτους στα πλαίσια εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 και συγκεκριμένα το υπόλοιπο των παρακρατηθέντων 2012, ποσού 109 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ, ποσού 199 εκ. ευρώ. Η προσπάθεια αποβλέπει στο να εκταμιευτούν όλα τα ανωτέρω ποσά εντός του 2012, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, δηλαδή να τονωθεί η τοπική αγορά με μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
Ως προς το θέμα των ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 προς τους δήμους, διαβεβαίωσαν ότι οι προβλέψεις θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Τέλος η ΚΕΔΕ έθεσε και όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τους δήμους όπως διαθεσιμότητα, κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών, συμψηφισμός οικονομικών υποχρεώσεων, καταστατική θέση αιρετών και ιδιαίτερα την οικονομική εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικο – προνοιακών δομών των ετών 2013-14.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ