Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Φορολόγηση των αγροτεμαχίων με 10 - 13 ευρώ το στρέμμα


Σε φορολόγηση των αγροτεμαχίων με 10 έως 13 ευρώ το στρέμμα προσανατολίζεται η διακομματική επιτροπή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που συνεδρίασε σήμερα.
Στόχος της επιτροπής είναι να εισρρέυσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 700 με 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα αγροτεμάχια δεν θα έχουν όλα την ίδια μεταχείριση, καθώς θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές απομείωσης ανάλογα με την καλλιέργεια και την τοποθεσία τους, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει και ειδική κλίμακα ή θα ισχύσει η κλίμακα για τα αστικά ακίνητα.
Σχετικά με τους κατ' επάγγελμα αγρότες, θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές, αλλά με στρεμματικό όριο, με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ενιαίο Φόρο αναζητούνται 3 με 3,1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από την κλίμακα φορολόγησης των αστικών ακινήτων αναμένονται έως και 700 εκατ. ευρώ παραπάνω από το αρχικό σενάριο, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα η πρόβλεψη αφορολογήτου.

To επίδομα γάμου μήλο της έριδος μεταξύ ΣΕΒ και κοινωνικών εταίρων Στην υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ισχύ 6 μηνών κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι


Στην υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ισχύ 6 μηνών, κατέληξαν αργά το μεσημέρι οι κοινωνικοί εταίροι πλην του ΣΕΒ ο οποίος αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών». Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».
Από νωρίς το πρωί οι κοινωνικοί εταίροι και οι επαγγελματικές οργανώσεις προσπάθησαν να βρουν τη «χρυσή τομή» στο ζήτημα του επιδόματος γάμου για το οποίο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ και οι επαγγελματικές οργανώσεις συμφώνησαν να συμπεριληφθεί στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας το επίδομα γάμου με συγκεκριμένο ποσοστό, ωστόσο ο ΣΕΒ διαφώνησε και αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα σύμβαση.
Ειδικότερα, ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα και διαφωνεί με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις-μέλη του θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει σήμερα ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του, που παρέχει ο νόμος.