Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Συλλήψεις για κροτίδες σε Λεοντάρι και Αμπελοχώρι Θηβών


Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις και οι έλεγχοι στην Περιφέρεια ΣτερεάςΕλλάδας, για την παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων, βεγγαλικών κ.λ.π. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, εν όψει των εορτών του Πάσχα
Ακόμη τρεις (3) συλλήψεις, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους, σε καταστήματα και οικίες στις περιοχές Αμπελοχώρι και Λεοντάρι Βοιωτίας και Γρανίτσα Ευρυτανίας
Κατασχέθηκαν – 1.753 – κροτίδες, τρία (3) πιστόλια εκτόξευσης κροτίδων κ.α.
Περισσότερα από – 40.000 – τεμάχια είναι μέχρι στιγμής τα κατασχεθέντα πυροτεχνικά είδη.....

Οι πολίτες και ιδίως οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα
Οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εν όψει των εορτών του Πάσχα, εντατικοποιούν τις δράσεις και τους ελέγχους, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λ.π απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.
Σε διαδοχικούς στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα και οικίες χθες (01-05-2013), στις περιοχές Αμπελοχώρι και Λεοντάρι Βοιωτίας και Γρανίτσα Ευρυτανίας, συνελήφθησαν τρεις (3) ακόμη ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά (1.951) κροτίδες και καψίλια, καθώς και (3) πιστόλια εκτόξευσης κροτίδων.
Αναλυτικότερα, αρχικά χθες το πρωί, συνελήφθη στο Λεοντάρι Βοιωτίας , από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βαγίων , ένας 62χρονος ημεδαπός, διότι μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα ψιλικών ιδιοκτησίας του, κατελήφθη να διαθέτει προς πώληση συνολικά (600) κροτίδες.
Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνέλαβαν χθες το μεσημέρι, έναν 32χρονο ημεδαπό, διότι μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη της οικίας του στο Αμπελοχώρι Βοιωτίας , βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (900) κροτίδες.
Επιπλέον χθες το απόγευμα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, συνέλαβαν έναν 41χρονο ημεδαπό, ιδιοκτήτη καταστήματος παντοπωλείου στην Γρανίτσα Ευρυτανίας , διότι κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου, κατελήφθη να διαθέτει στο κατάστημά του προς πώληση, συνολικά (253) κροτίδες, (198) καψίλια και (3) πιστόλια εκτόξευσης κροτίδων .
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, οι συλληφθέντες δεν είχαν εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές Μαρτίου έχουν συλληφθεί δεκατέσσερα (14) άτομα και έχουν κατασχεθεί, μετά από στοχευμένους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα και οικίες, συνολικά (40.316) τεμάχια κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, παιδικών αθυρμάτων και καψιλίων, καθώς και τέσσερα (4) πιστόλια εκτόξευσης κροτίδων - φωτοβολίδων.
Υπενθυμίζεται ότι, δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Νόμο.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει - συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής :
Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς, με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας ΣτερεάςΕλλάδας, εν όψει του εορτασμού του Πάσχα, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.