Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Ετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα στη Δημόσια Εκπαίδευση»


Μια παρέμβαση του Σπύρου Βαζούρα, Αντιπροέδρου Δ.Σ. ΕΛΜΕ Βοιωτίας
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αναγκαστικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών που είδε, πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας ως διαρροή και δεν διαψεύσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, αποτελεί το τελικό κτύπημα στην εργασιακή σταθερότητα των εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο -ήδη- προβλέπειυποχρεωτικές μετακινήσεις (αποσπάσεις) για μια σχολική χρονιά για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών στην ίδια Περιφέρεια (μέσω ΑΠΥΣΔΕ) ή στην Επικράτεια (μέσω ΚΥΣΔΕ). Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική παρέμβαση για το σκοπό αυτό.

Σε τι αποσκοπεί, τότε, η νομοθετική παρέμβαση (το νέο Π.Δ.) για τις αναγκαστικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών; ....

Η στόχευση είναι προφανής και αφορά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στη Δημόσια Εκπαίδευση:
Βήμα 1ο: σήμερα ελαστικοποιείται η οργανικότητα των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών,
Βήμα 2ο: αύριο καταργείται η οργανικότητα των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών,
Βήμα 3ο: μεθαύριο καταργείται η μονιμότητα των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών (ως ώριμο φρούτο πια !!) και ανοίγει ο δρόμος για τις απολύσεις.


Ετοιμάζουν για την εκπαιδευτική κοινότητα ένα εργασιακό μεσαίωνα με «απασχολήσιμους» εκπαιδευτικούς, χωρίς εργασιακή αξιοπρέπεια και παιδαγωγικό ρόλο.
Αν δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ, το Δημόσιο Σχολείο και η θέση του δημόσιου εκπαιδευτικού λειτουργού που γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον !! Είναι η ώρα της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης για όλους μας.