Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Δίνουν σε υπό κατάργηση οργανισμό πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών


Ακατανόητη και χωρίς καμιά τεκμηρίωση μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίνεται η πρόταση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για το πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εμφανίζεται στη λίστα των υπό κατάργηση οργανισμών, που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση έναντι των απαιτήσεων της τρόικα.

Σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία δόθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εγείρονται από όλες τις πλευρές, με την ΠΑΣΕΓΕΣ να χαρακτηρίζει αστείες τις δικαιολογίες, για τις οποίες απορρίφθηκε η δική της πρόταση, καθώς αφενός ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ συγκαταλέγεται στη λίστα με τους υπό κατάργηση οργανισμούς του δημοσίου, αφετέρου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει ενδεχόμενο κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών του οργανισμού για πρόγραμμα το οποίο ανέλαβε αλλά ποτέ δεν εκτέλεσε. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Τσαυτάρης, χωρίς να έχει λάβει δημόσια θέση.

Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κατατεθεί από τις 09/12 του 2011, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας κατά του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ακύρωση της κοινής απόφασης τους ως προς τη σύσταση του ΕΛΓΟ, ενώ εξαιτίας της προσφυγής αυτής - και τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί, προκύπτει σαφής αμφισβήτηση της σύστασης και λειτουργίας του Οργανισμού αυτού.

Ζήτημα και ως προς την επάρκεια

Ζήτημα ωστόσο τίθεται και ως προς το επίπεδο της επάρκειας των διαγωνιζομένων, αφού αυτό του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι Γ’ τάξεως, ενώ η διαχειριστική επάρκεια της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ανώτερη (Β’ τάξεως).

ΠΑΣΕΓΕΣ: Αστείες δικαιολογίες

«Πως είναι δυνατόν να μας απορρίπτουν γιατί δήθεν δεν διαθέτουμε ίδια μέσα για την εκπόνηση του προγράμματος, την ώρα που βασική απαίτηση του Προγράμματος είναι η κατάρτιση ανέργων που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα κι ενώ η σύνδεση των αγροτών, μελών των αγροτικών συνεταιρισμών, που αποτελούν το 95% του συνόλου των αγροτών της χώρας, παραπέμπει ευθέως στο συγκριτικό πλεονέκτημα προτίμησης της προσφοράς της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τους εκπροσωπεί θεσμικά;», αναρωτιούνται εύλογα στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε στο paseges.gr: «Αυτό που είναι σημαντικό και με λυπεί πραγματικά είναι πως ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ προβάλλει την εικόνα ενός νέου, μοντέρνου ανθρώπου και θιασώτη της ιδέας για ένα ‘ευέλικτο και λιγότερο κράτος’, αποφασίζει να δώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σ’ ένα παρηκμασμένο, γραφειοκρατικό μηχανισμό».
«Σε σχέση με το ζήτημα της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της ΠΑΣΕΓΕΣ, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στις 27.03.2013 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα δράσεων πληροφόρησης και ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας ως προς τις εξελίξεις στη ΚΑΠ μετά το 2013. Τονίζεται ότι από όλες σχετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε μόνο μια πρόταση και αυτή ήταν της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα για τη δράση αυτή υποβλήθηκε πλήθος προτάσεων από διάφορους φορείς και στην τελική αξιολόγηση κρίθηκαν τέσσερις μόνο προτάσεις. Εξ’ αυτών η μοναδική που εγκρίθηκε, ήταν εκείνη της ΠΑΣΕΓΕΣ», τονίζει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος, κάνοντας λόγο για «αστείες δικαιολογίες».

Στοιχεία για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την απόκτηση και αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης».
Την απόφαση υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ, Γιώργος Γιαννούσης του υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια της προκήρυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.