Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Απάντηση Υπ.Ανάπτυξης σε Μπασιάκο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Βοιωτίας

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ                   
ΑΘΗΝΑ  29-4-2013
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ       
Α.Π. :   5823     
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ                                       

 

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ &
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ                                                                            
Προς : - Τη Βουλή των Ελλήνων
               Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ταχ. Διεύθυνση   : Μεσογείων 119
               Τμήμα Ερωτήσεων
Ταχ. Κώδικας      : 10192 Αθήνα


Πληροφορίες       :  Αικ. Σταύρου
Κοιν. :  Βουλευτή κ. Ευάγ. Μπασιάκο
Τηλέφωνο           :  2106969224
            
FAX                     : 2106969230

            

ΘΕΜΑ : Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Ν. Βοιωτίας
ΣΧΕΤ. : Ερώτηση 9513/11-4-13
Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τo βουλευτή κ. Ευάγ. Μπασιάκο, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε λάβει τα ακόλουθα μέτρα ενίσχυσης των ΜΜΕ πανελλαδικά αλλά και για το νομό Βοιωτίας :
1. Για την γενικότερη στήριξη των ΜΜΕ : 

Α. Υλοποιείται το  πρόγραμμα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ), του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την ενίσχυση μεσαίων , μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων .  Αναλυτικά τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια είναι τα ακόλουθα:........


Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες
Πλήθος
Εγκεκριμένων
Προτάσεων
Συνολικός
Επιχορηγούμενος   Προϋπολογισμός (ευρώ)
Συνολική Δημόσια Επιχορήγηση (ευρώ)
Πανελλαδικά
1.849
437.477.353,15
183.751.015,89
Νομός Βοιωτίας
38
11.887.885,83
3.704.236,57


Β. Υλοποιείται το πρόγραμμα  «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ), του ΕΣΠΑ 2007-2013, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας. Αναλυτικά τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια είναι τα ακόλουθα:

Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα
Πλήθος
Εγκεκριμένων 
Προτάσεων
Συνολικός
Επιχορηγούμενος  Προϋπολογισμός
(ευρώ)
Συνολική Δημόσια Επιχορήγηση
(ευρώ)
Πανελλαδικά
439
63.135.109,78
37.881.065,87
Νομός Βοιωτίας
3
597.499,32
358.499,59

Γ. Υλοποιείται το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων »  από εθνικούς πόρους και το ΕΠΑΝ ΙΙ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αναλυτικά τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια είναι τα ακόλουθα:

Εξωστρέφεια –Ανταγωνιστικότητα  των Επιχειρήσεων
Πλήθος
Εγκεκριμένων
Προτάσεων
Συνολικός
Επιχορηγούμενος  Προϋπολογισμός
(ευρώ)
Συνολική Δημόσια Επιχορήγηση
(ευρώ)
Πανελλαδικά
746
98.007.043,22
44.789.850,65
Νομός Βοιωτίας
18
2.96.745,82
1.360.637,31

Σημειώνεται, ότι αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού της β’ φάσης (κύκλου) των ως άνω προγραμμάτων .

2. Με την δημιουργία της ψηφιακής πύλης «Start-up-Greece» (www.startupgreece.gov.gr) παρέχεται ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη για όποιον θέλει ιδρύσει ή να ενισχύσει τη δική του επιχείρηση ή να μετάσχει σε επιδοτούμενα προγράμματα επιχειρηματικότητας (ΕΣΠΑ) με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η απασχόληση.  Αναλυτικά :
Το startupgreece συνδυάζει μια διαδικτυακή κοινότητα, με μια δυναμική βάση γνώσης, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του δυνητικού και του εν ενεργεία επιχειρηματία. Στη διαδικτυακή κοινότητα συμμετέχουν επιχειρηματίες και νέοι που ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν, ειδικοί σε θέματα επιχειρηματικότητας, επενδυτές, στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και φορέων, καθώς και οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή του και να προσφέρει με τη γνώση και την εμπειρία του. Η δυναμική βάση γνώσης περιλαμβάνει υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση για τις χρηματοδοτήσεις δημόσιας ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συγκεντρώνοντας σε ένα σημείο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Παρέχονται χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες για τις διαδικασίες, νόμους και διατάξεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα, ενημέρωση για επιχειρηματικές εκδηλώσεις, συμβουλευτικά άρθρα, πληροφορίες για διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, χρήσιμα στοιχεία για πιο έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις, καθώς και ιστορίες επιτυχίας & αποτυχίας για να προβάλλονται τα θετικά πρότυπα, αλλά και να αναδεικνύεται η αποτυχία ως πολύτιμη εμπειρία και απαραίτητο βήμα προς την επιτυχία.
3. Γενικότερα για την χρηματοδότηση και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος συστάθηκε με τον νόμο 3912/2011 (Α΄17), ο νέος δημόσιος «χρηματοδοτικός φορέας» της χώρας μας, η ανώνυμη εταιρεία Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με τον ειδικό τίτλο ΕΤΕΑΝ ΑΕ, η οποία αποτελεί τον καθολικό διάδοχο της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Αναλυτικότερα για τις δράσεις της ΕΤΕΑΝ ΑΕ:
Α. Υπό την αιγίδα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και από την ανακατανομή των κεφαλαίων του, δημιουργήθηκε το Ταμείο Δανειοδοτήσεων «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», που θα δραστηριοποιηθεί μέσω της συνεπένδυσης των 14 τραπεζών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνεργασίας:
α) στη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού και
β) στη χορήγηση επενδυτικών δανείων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο αναπτυξιακό Νόμο Ν. 3299/2004 ή σε άλλα επενδυτικά προγράμματα και για το μέρος του προϋπολογισμού τους που δεν έχει υλοποιηθεί.
Στο νέο Ταμείο και με σκοπό τη διευκόλυνση συμμετοχής των τραπεζών, η σχέση συνεπένδυσης διαμορφώνεται  σε 1:1, ήτοι για κάθε 1 ευρώ που θα συνεισφέρει ατόκως το Ταμείο, οι δανειοδότριες τράπεζες θα συνεισφέρουν άλλο 1 ευρώ. Κατά συνέπεια, η  συνολική ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ (275 εκατ. ευρώ από το Ταμείο και 275 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες).
Το ύψος των δανείων κεφαλαίου κινήσεως θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους, η διάρκεια αποπληρωμής τους θα εκτείνεται έως 4 έτη και το επιτόκιό τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης και λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών στην αγορά, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5 %, (προ λοιπών επιβαρύνσεων). Το Ταμείο βρίσκεται στην  φάση ενεργοποίησής του, καθώς στις 22/4/2013 υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις με τις τράπεζες και θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών λειτουργίας του.
Κατά συνέπεια, οι επιλέξιμες – σύμφωνα με τους όρους της δράσης- επιχειρήσεις που θα εντάξουν τα βιώσιμα επιχειρηματικά τους σχέδια στο Ταμείο θα απολάβουν ευνοϊκού κόστους ρευστότητα, απαραίτητη για την συνέχιση της δραστηριότητάς τους υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Β. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αξιοποίηση της δυνατότητας επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων κεφαλαίου κινήσεως που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου της ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ, και τα οποία, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους.  Η παράταση της λήξεως των υποχρεώσεων, πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται από την επιχείρηση προς την τράπεζα που τηρούνται οι οφειλές και εφόσον συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι μεταξύ αιτούντος και τραπέζης, κοινοποιείται στην ΕΤΕΑΝ προκειμένου  να γίνει και η ανάλογη επιμήκυνση στη  διάρκεια ισχύος της εγγυήσεώς της. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μία ουσιαστική διευκόλυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μεταθέτει μέρος των συγκεκριμένων υποχρεώσεων μέχρι τον Μάιο του 2014, ανάλογα με τη ληκτότητα των κεφαλαίων που χρηματοδότησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγγυοδοσίας.

Γ. Επίσης συνεχίζεται η δράση του προγράμματος Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους 90 εκατ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσω του προγράμματος προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαιά της, η ΕΤΕΑΝ εγγυάται για 2 χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά μικρομεσαία επιχείρηση το 50% των εγγυητικών επιστολών που θα εκδώσει η συνεργαζόμενη τράπεζα υπέρ των προμηθευτών της επιχείρησης για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών προς αυτή.
Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ανά πάσα χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των 2 ετών συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες της σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα και δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Επιλέξιμες είναι οι παρακάτω μορφές εγγυητικές επιστολών:
  • Εγγυητικές επιστολές συμμετοχής σε διαγωνισμούς                    
  • Εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης σύμβασης
  • Εγγυητικές επιστολές προκαταβολής, παρακρατήσεων, καλής πληρωμής.
  • Εγγυητικές επιστολές λήψης  προκαταβολών κρατικών ενισχύσεων υπέρ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων και οι

οποίες εγγυητικές επιστολές απευθύνονται στους κρατικούς φορείς  διαχείρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων ενίσχυσης.
Οι εγγυητικές επιστολές που εντάσσονται από την Τράπεζα στο εγγυημένο χαρτοφυλάκιο εγγυητικών επιστολών έχουν ορισμένη διάρκεια και λήξη, ενώ το επιλέξιμο ύψος είναι έως και 150.000 ευρώ.
Εν κατακλείδι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα χαμηλού κόστους εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι για ένα χρονικό διάστημα 2 ετών μπορεί να υποκαθιστά την απαιτούμενη ρευστότητα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της επιχειρήσεως προς τους προμηθευτές της. Σημειώνεται ότι όσο συχνότερη είναι η ανακύκλωση των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ, τόσο οικονομικότερη γίνεται η χρήση του εργαλείου για την μικρομεσαία επιχείρηση.
Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη αποδοχή (11 συνεργαζόμενες τράπεζες) και αυξανόμενη απήχηση, λόγω της εξοικονόμησης πολύτιμης ρευστότητας που άλλως δεσμεύεται στην χρηματοδότηση των προμηθευτών.

                        Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ           

                                     ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ   ΔΙΑΝΟΜΗ                                                
- Γρ. κ. Υφυπουργού
- Γρ. κ. Γεν. Γραμματέα
- Γρ. κ. Γεν. Δ/ντριας                                                                    
- Δ/νση Οργάνωσης (325)