Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Στις 23 Οκτωβρίου η εκδίκαση για Ασωπό στο ΣτΕ



Στις 23 Οκτωβρίου 2013 πρόκειται να εκδικαστεί, τελικά, η προσφυγή μας, στο Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά των συναρμόδιων Υπουργών, για παράληψη οφειλόμενης ενέργειας, να κατασκευαστεί στην λεκάνη του Ασωπού, η Κεντρική Μονάδα Βιολογικού και Χημικού Καθαρισμού, για τις Βιομηχανίες των περιοχών Οινοφύτων–Σχηματαρίου.

Μια συνενοχή πολλών Κυβερνήσεων, εδώ και 40 χρόνια, που έχει σαν αποτέλεσμα 1.000, περίπου, Βιομηχανίες να εργάζονται ακόμη ανεξέλεγκτα, προκαλώντας (οι περισσότερες) μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της Ευρώπης, αν όχι τη μεγαλύτερη.

Μετά από συνεχείς αναβολές, η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε για την πιο πάνω ημερομηνία και εμείς ευχόμαστε να μην αναβληθεί για μια ακόμη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αποστείλει ακόμα τον φάκελο με τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι του έχει ζητηθεί από το Σ.τ.Ε. και όπως ενημερωθήκαμε, θα του ζητηθεί εκ νέου.

Εισηγήτρια σε αυτή την υπόθεση είναι η κα Σακελλαροπούλου Αικατερίνη και βοηθός Εισηγήτριας η κα Κοντοπόδη Αικατερίνη.

Συγκεκριμένα, δεκάδες κάτοικοι και παραθεριστές των περιοχών Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Χαλκουτσίου και Δήλεσι ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς «την έκδοση κοινής Υπουργικής απόφασης, με την οποία να εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων της περιοχής Ασωπού, σύμφωνα με την από το 1998 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΜΠ και επιπλέον την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή του Χειμάρρου Ασωπού, ως Ζώνη Ειδικών Περιβαλλοντικών Ενισχύσεων».

Η Πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στη Συντονιστική Επιτροπή Ασωπού και στην Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης, που συγκέντρωσαν δεκάδες υπογραφές κατοίκων και παραθεριστών των περιοχών αυτών, η υγεία των οποίων απειλείται ιδιαίτερα από τη ρύπανση των Βιομηχανιών.

Δεν τασσόμεθα υπέρ του κλεισίματος των συγκεκριμένων εργοστασίων αλλά πρέπει επιτέλους, όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου και δη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί κανόνες, που έχουν θεσπιστεί και που ισχύουν διεθνώς.

Ομάδα
Κοινωνικής
Εγρήγορσης