Έρευνα Σοκ : Ένας στους έξι κοιμάται νηστικός! Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τις τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει ο υποσιτισμός. Υπολογίζεται πως ένας στους έξι ανθρώπους κοιμάται νηστικός ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση υποθρεψίας...
Παγκόσμια ημέρα Διατροφής προχθές αφιερωμένη στα Αειφόρα διατροφικά συστήματα για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ως στόχο την αναγνώριση του προβλήματος αλλά και την ανεύρεση λύσεων για το πρόβλημα της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και την καταπολέμηση της πείνας.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα της κρίσης όλο και περισσότερες οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με την πείνα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα στοιχεία των Φιλανθρωπικών Οργανώσεων βάση των οποίων έως και το 90% των οικογενειών στις φτωχότερες γειτονιές, τρέφονται από τα συσσίτια και από τις δωρεές τροφίμων.
Σήμερα μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, απειλούν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα που είναι απαραίτητα για τη μελλοντική ύπαρξη τροφής Οι εκκλήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στο τρόπο εκμετάλλευσης της γης αλλά και στη λειτουργία των διατροφικών συστημάτων θα πρέπει να εισακουστούν και να εφαρμοστούν νέα μέτρα.»
Ο FAO υποστηρίζει ότι σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της πείνας είναι:
• Η ανάδειξη της σημασίας της παραγωγής γεωργικών προϊόντων.
• Η ενθάρρυνση οικονομικών και τεχνικών συνεργασιών μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών.
• Η ενθάρρυνση ανθρώπων, ειδικά γυναικών, στη λήψη αποφάσεων και στη συμμετοχή σε δραστηριότητες που επηρεάζουν της συνθήκες διαβίωσης
• Η αφύπνιση για το πρόβλημα του υποσιτισμού.
• Η ενδυνάμωση της διεθνούς αλλά και της κρατικής αλληλεγγύης κατά της πείνας , της υποθρεψίας και της φτώχειας αλλά και η στροφή της προσοχής στην ασφάλεια των τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη.
Yγεία στα τρόφιμα
Με αφορμή την προχθεσινή ημέρα, ο ΕΦΕΤ στο μήνυμα του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους. Λιγότερο γνωστό, όμως, παραμένει ότι τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (π.χ. χρήση γης και υδάτινων πόρων, απόβλητα κ.α.) και στην οικονομία.
Επομένως, η άρρηκτη σχέση που συνδέει τη θρέψη με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επεκτείνεται και στη σωστή, επαρκή και ορθολογική παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.