Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΔΕΠΟΔΑΘ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ



Δημοπρατήθηκε σήμερα, το υποέργο {2} « ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ της Πράξης ΄΄ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ΄΄ με κωδικό ΟΠΣ ΄΄376052΄΄, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη", συνολικού προϋπολογισμού 20.098.560,00 ευρώ.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά το ΕΣΠΑ περιόδου 2007 – 2013.
Η διάρκεια δημοσίευσης του διαγωνισμού θα είναι 55 ημέρες και το άνοιγμα των προσφορών θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2014, στις 10.00 π.μ στα γραφεία του Φο.Δ.Σ.Α.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2015.
Σημειώνεται ότι, παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας της Μ.Ε.Α. θα αναπτυχθεί ένα επιπλέον ρεύμα, με την τοποθέτηση καφέ κάδου, για την διακριτή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων εφαρμόζοντας πλήρως τόσο την Ελληνική νομοθεσία (Ν. 4042/201) όσο και την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΚ/98/2008), της διαλογής στην πηγή.
Η δημοπράτηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή μας θα συμβάλλει αποτελεσματικά, στην περαιτέρω ανάκτηση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών και την εκτροπή των οργανικών απορριμμάτων με τελικό στόχο την μείωση των προς υγειονομική ταφή απορριμμάτων, μετατρέποντας τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ενώ θα παρατείνει την διάρκεια ζωής των υπαρχόντων κυττάρων εναπόθεσης απορριμμάτων για πάρα πολλά χρόνια.
Επιπλέον με την αξιοποίηση του βιοαερίου, εφαρμόζοντας την πλέον φιλική περιβαλλοντικά μέθοδο αυτήν της αναερόβιας χώνευσης, θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της εκπομπής ρύπων και τη δημιουργία εσόδων, με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των Δημοτικών τελών που καταβάλουν οι πολίτες.
Τέλος από την Μ.Ε.Α. θα παράγεται compost με τη μέθοδο της αερόβιας κομποστοποίησης, το οποίο θα διατίθεται για ανάλογη χρήση.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ θέλει να ευχαριστήσει δημόσια την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες της καθώς και το σύνολο των εμπλεκομένων που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών προκήρυξης αυτού του σημαντικού έργου.   
  

Θήβα : 07/05/2014