Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Κατέβα και εσύ υποψήφιος στις εκλογές. Μπορείς!

http://thivarealnews.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A8%CE%95%CE%99%CE%A3
Κάποιος μάλλον έκανε κάτι λάθος στον ορισμό του «υποψηφίου σε εκλογές» στο λεξικό. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γι’ αυτό που συμβαίνει φέτος, πραγματικά δηλαδή. Βασικά, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν είναι μόνο φέτος ή φέτος το βλέπουμε περισσότερο.Εντάξει, μάλλον το πάω στα άκρα, αλλά ρε παιδιά είναι δυνατόν ο κάθε ξεκάρφωτος τύπος να βάζει υποψήφιος για δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος; Δηλαδή, πού ακούστηκε αυτό;
Σίγουρα, το να είσαι πολιτικός-έστω και σε τοπικό επίπεδο-δεν είναι ένα επάγγελμα που το σπουδάζεις στο πανεπιστήμιο. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γι αυτό το πράγμα.....


 Ξαφνικά βλέπουμε όλη τη «σόου μπιζ» να κατεβαίνει στην πολιτική. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι (και αυτοί ανήκουν στον ίδιο χώρο με τους προηγούμενους…). Επίσης βλέπουμε φοιτητές, βλέπουμε νοικοκυρές, ποδοσφαιριστές. Βλέπουμε παίκτες ριάλιτι. Και τι δεν βλέπουμε κοινώς. Θα μου πείτε είναι ωραίο να μας εκπροσωπούν άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα και τις κοινωνικές τάξεις. Μπορούν όμως όλοι αυτοί να αρθρώσουν λόγο και να διεκδικήσουν πράγματα για εμάς;

 Όσες φορές έχω παρακολουθήσει τέτοιους τύπους στην τηλεόραση, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Δεν λένε τίποτα, απορώ πώς τους ψηφίζει ο κόσμος. Θεωρούν ότι επειδή είναι γνωστοί θα πάρουν τα ψηφαλάκια αλλά μετά τι γίνεται; Τι ξέρουν για το πώς λειτουργεί ένας δήμος; Τι ξέρουν για τα οικονομικά του; Τι ξέρουν για τα προβλήματα που έχει ο κόσμος στον κάθε δήμο, στην κάθε γειτονιά; Μπορούν να οργανώσουν πράγματα στην διοίκηση; Δεν νομίζω…Και όχι τίποτα άλλο, αλλά αν τους ψηφίσουν και βγουν θα το πάρουν πάνω τους και θα θέλουν να βάλουν και για βουλευτές.

 Δεν είναι μόνο θέμα επαγγέλματος ή ακόμα και μόρφωσης. Είναι και θέμα χαρακτήρα και συμπεριφοράς. Ειδικότερα στα τοπικά, όταν τον άλλον τον ξέρεις προσωπικά, σε βαράει κατακέφαλα όταν βλέπεις ανθρώπους που είναι η προσωποποίηση της γλίτσας να βάζουν υποψηφιότητα. Ανθρώπους που δεν είναι ούτε στο ελάχιστο καλοί, ούτε ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τους άλλους γύρω τους. Και αυτοί έρχονται τώρα να σου πουν ότι θα πολεμήσουν για τα δικαιώματά σου και για την ποιότητα ζωής σου. Αστείο, απλά.

 Το να είναι κάποιος δικτυωμένος και αγαπητός σε μια κοινωνία δεν τον κάνει αυτόματα και κατάλληλο για ένα δημόσιο αξίωμα. Το να γνωρίζει ακαδημαϊκά κάποια θέματα, πάλι δεν τον κάνει κατάλληλο. Το να είναι καλός στο επάγγελμά του, δεν εξασφαλίζει ότι θα είναι και καλός δημοτικός σύμβουλος. Αν κάποιος είναι κάπου καλός, ας μείνει εκεί και ας κάνει χάρη στην κοινωνία γύρω του!

 Δεν ξέρω μήπως φταίνε και τα social media σε όλη αυτήν την έξαρση. Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι επειδή έχει 1000 φίλους και σε κάθε ποστ έχει 100 λάικς, μπορεί να βγει και δήμαρχος. Ή μπορεί να πιστεύει ότι μέσω των social media μπορεί να κάνει μια ωραιότατη τσάμπα καμπάνια. Και μόνο ότι μπορεί κάποιοι να τα πιστεύουν αυτά, φαίνεται πόσο άσχετοι είναι με τον χώρο.

 Το πρόβλημα στην όλη κατάσταση είναι, για μένα, ότι δεν βλέπω ούτε έναν κατάλληλο άνθρωπο να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Κάποιοι είναι πιο μυημένοι και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Προφανώς και δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί, όπως σε όλα τα πράγματα που λέμε. Κάποιοι όμως είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Συνήθως δυστυχώς είναι ήδη κομματικά πρόσωπα το οποίο είναι κακό, αλλά ίσως αυτά έχουν ένα υπόβαθρο ώστε να λειτουργήσουν πιο πρακτικά οργανωμένα. Ακόμα και αυτή η περίφημη ανανέωση που λένε, με τα νέα παιδιά στην πολιτική μου φαίνεται ένα κακόγουστο αστείο, όταν δεν ξέρουμε βασικά πράγματα και δεν ξέρουμε πού πάνε τα τέσσερα.


Μάλλον θέλουμε ριζική ανανέωση στον πολιτικό χώρο. Ας ξεκινήσουμε από τα τοπικά και πάμε και στα πιο μεγάλα μετά.
  http://www.neolaia.gr