«Φρέσκα» επεισόδια στο σίριαλ του παστεριωμένου γάλακτος ετοιμάζει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος που «τα ακούει» από φίλους και εχθρούς γιατί, ως αρμόδιος υφυπουργός για το εμπόριο, αφήνει τους «γαλατάδες» και τα σούπερ μάρκετ να καρπώνονται όλο το όφελος από την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος στα ράφια, χωρίς να μετακυλούν ούτε σταγόνα κέρδους στον καταναλωτή.
Από τηλεοράσεως, όπως άλλωστε ευρέως πράττει ο λαοφιλής πολιτικός, εξήγγειλε ότι θα οργανώσει την ερχόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη για το θέμα της τιμής του γάλακτος με τους εκπροσώπους των γαλακτοβιομηχανιών, των σούπερ μάρκετ και των αγελαδοτρόφων. Στόχο είναι να τους πείσει να κάνουν ότι δεν κατάφερε η συνταγή ΟΟΣΑ: Να ρίξουν ως και πέντε λεπτά το λίτρο την τιμή του φρέσκου γάλακτος που παρά την επιμήκυνση από τις πέντε στις επτά ημέρες και τις τότε «υποσχέσεις» των κυβερνώντων ότι η τιμή θα μειωθεί, αυτή όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά κράτησε και ολόκληρη την αύξηση που είχαν κάνει οι γαλακτοβιομηχανίες λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου. Σήμερα ένα λίτρο γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, όμως για τις επώνυμες μάρκες οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 έως 1,55 ευρώ και πέφτουν στο 1 ευρώ μόνο όταν κάποιες αλυσίδες κάνουν προσφορές ή μοιράζουν κουπόνια κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
Τώρα το πως θα καταφέρει ο υφυπουργός να πείσει τους βιομήχανους και τους λιανέμπορους να παραχωρήσουν μέρος από τα περιθώρια κέρδους τους ώστε να περάσει έστω και με χρονοκαθυστέρηση η όποια μείωση στον καταναλωτή, αυτό είναι άγνωστο. Οι πληροφορίες λένε ότι θα επιδιωχθεί ξανά μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε και η κυβέρνηση να σταματήσει να εκτίθεται με την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου μέτρου, και το γάλα να μειωθεί μερικά λεπτά για τα μάτια του κόσμου.
Άλλά για να φτάσει στο ζητούμενο το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει πρώτα να πείσει τους γαλακτοβιομήχανους που διατείνονται πως το παστεριωμένο γάλα τους «βάζει μέσα», να κόψουν από το δικό τους μερίδιο κέρδους, και στη συνέχεια να ζητήσει και από τα σούπερ μάρκετ να μειώσουν το δικό τους περιθώριο το οποίο οι λιανέμποροι λένε πως είναι «οριακό» παρότι αυτό σύμφωνα με τη βιομηχανία ξεπερνά το 20%-25% στο ράφι. Για τους δε αγελαδοτρόφους που αποζημιώνονται με 43 λεπτά στο λίτρο, δεν τίθεται καν θέμα να «ζητηθεί» ατύπως η μείωση του ποσοστού κέρδους, ειδικά μετά το περσινό «πάθημα» της κυβέρνησης που κλονίστηκε από τις τις κόντρες Χατζηδάκη- Τσαυτάρη- Χαρακόπουλου και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Στην πραγματικότητα, πέρα από τα τηλεοπτικά σόου και τις λαϊκίστικες κορώνες για το «γαλατάκι του λαού», η κυβέρνηση, και προφανώς ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο γάλα που στην Ελλάδα ανέρχεται σε 13% ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε κυμαίνεται από 3%-4% (Λουξεμβούργο-Ισπανία) μέχρι και 6%-7% (Ολλανδία και Γερμανία), η τιμή δεν πρόκειται να πέσει άμεσα.
Και στην περίπτωση αυτή, το μαχαίρι και το πεπόνι το κρατά η τρόικα. Ας καταφέρει αυτό πρώτα η κυβέρνηση και αμέσως μετά ας φροντίσει το όφελος να περάσει εξ' ολοκλήρου στον καταναλωτή και όχι στους «ενδιάμεσους» όπως συνέβη με τη άλλη περιβόητη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η οποία δεν έφτασε ποτέ στον πολίτη αλλά έμεινε 100% στα ταμεία των εστιατόρων.
Πηγή:www.capital.gr