Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΕΕ: «Αντίο» στη σύνταξη για όσους χρωστούν


Σε στενό κλοιό τίθενται πλέον οι ασφαλισμένοι που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, καθώς το υπουργείο Εργασίας βάζει “μπλόκο” στη συνταξιοδότηση ακόμη και διαδοχικά ασφαλισμένων οφειλετών πρώην ελευθέρων επαγγελματιών, αν πρώρα δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι, στις περιπτώσεις που ο ΟΑΕΕ συμμετέχει στην απονομή σύνταξης και διαπιστωθεί οφειλή μεγαλύτερη από το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη (έως 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ), “θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής το οποίο θα κοινοποιείται στον υποψήφιο συνταξιούχο”.

Ως εκ τούτου, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ για να συνταξιοδοτηθεί.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων προς 100.000 οφειλέτες του ταμείου, οι οφειλές προς το οποίο ξεπερνούν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ.

Όπως γράφουν Τα Νέα, σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Πιο αναλυτικά, στους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ αποστέλλεται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ατομική ειδοποίηση με την οποία ενημερώνονται ότι αν μέσα σε 20 μέρες δεν προβούν σε εξόφληση ή ρύθμιση, έρχονται αντιμέτωποι με κατάσχεση, πλειστηριασμό και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στον ΟΑΕΕ και προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει αφού το ταμείο πήρε ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.