Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας, εκφράζοντας την ομόθυμο αγανάκτηση και αντίδραση της τοπικής μας κοινωνίας απαιτεί, την άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας το χαράτσι του κ. Βενιζέλου σε φόρο, επεκτείνοντας τον επιπλέον πέραν από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα επί παντός ακίνητου, αγροτεμαχίων και οικοπέδων, παρόλη την προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά για την κατάργηση του.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. έχει ουσιαστικά ως στόχο την δήμευση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των πολιτών που είτε έχει αποκτηθεί μετά από κόπους, είτε έχει κληρονομηθεί και έχουν πληρωθεί οι φόροι που της αναλογούν. Επιπλέον είναι ένας φόρος αντισυνταγματικός, μη νόμιμος, αντικοινωνικός. ..

Αντισυνταγματικός διότι αντικείμενο του φόρου είναι και τα απρόσοδα ακίνητα ,είτε αυτά χρησιμοποιούνται για πρώτη η δευτερεύουσα κατοικία, είτε αυτά που οι περιστάσεις έχουν ουσιαστικά καταστήσει αδύνατη για τον ιδιοκτήτη, την κατά προορισμό του ακίνητου, χρήση και εκμετάλλευση του. Υπό τις συνθήκες αυτές η κυριότητα του ακίνητου, ούτε παράγει εισόδημα που θα μπορεί να φορολογηθεί, ούτε ως αντικείμενο του φόρου, δεν αποτελεί για τον ιδιοκτήτη ένδειξη φοροδοτικής ικανότητας. Με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η φορολόγηση του κάθε πολίτη ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Μη νόμιμος : 1) Διότι με τα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας τους θα έπρεπε να αναπροσαρμόζεται το βραδύτερο ανά διετία με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών. Ο σκοπός του νόμου είναι οι αξίες που αποτελούν την βάση της φορολόγησης να συμβαδίζουν προς τις αγοραίες. Επομένως, εν όψει της καταβαράθρωσης των αγοραίων αξιών των ακίνητων, ώστε πλέον σήμερα στην πραγματικότητα να είναι μόνον ένα ποσοστό των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από το 2007-τελευταιο έτος γενικής αναπροσαρμογής τους, η χρήση των αξιών αυτών προς υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ είναι μη νομιμος.2) Διότι η φορολογητέα αξία των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων δεν προσδιορίζεται με βάση στοιχεία που αφορούν το ίδιο το ακίνητο, αλλά με βάση τις κατώτερες τιμές στην Περιφέρεια, η στον Δήμο που αφορούν άλλα ακίνητα και τα όποια προφανώς είναι εκτός πραγματικότητας ( η αξία των επίμαχων ακινήτων είναι κλάσμα της αξίας εκείνων προς τα οποία εξομοιώνεται). 3) Διότι ο νομοθέτης προβαίνει σε διπλή φορολόγηση, δηλαδή της φορολογήσεως της ίδιας φορολογητέας ύλης, σε βάρος του ίδιου προσώπου και για την ίδια αίτια. Πρόκειται για διπλή φορολόγηση αφού καταβάλλεται φόρος για τα ίδια ακίνητα, μια φορά επί της φορολογητέας αξίας ενός εκάστου και μια φορά συμπληρωματικός φόρος επί της συνολικής αξίας τους εφόσον υπερβαίνει τις 300.000 ΕΥΡΩ.

Αντικοινωνικός διότι επιφέρει μεγάλα οικονομικά βάρη στην ήδη εξαθλιωμένη κοινωνία από την εφαρμογή των μνημονίων και θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην αδυναμία πληρωμής του, με ότι συνεπάγεται αυτό, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λ.π. Θα στερήσει από την αγορά ακόμα περισσότερους πόρους με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ,μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας.

Η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότητας από τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν οι Δήμοι. Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση.

Δια τους αναφερόμενους ανωτέρω λόγους το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΗΒΑΣ, εναρμονίζοντας και εκφράζοντας την ομόθυμο αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να πάρει θέση, για την άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς και να συμβάλλει με όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διεκδικήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΘΗΒΑ 4/9/2014