Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΟΙ ψείρες είναι ζόρικες!

Γράφει: Γεωργία Δριμούρα


Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Η φθείρα-ψείρα, είναι ένα παρασιτικό, άπτερο έντομο, με έξι πόδια, τα οποία ζουν ρουφώντας αίμα με τις δαγκάνες τους οι οποίες είναι, όσο και η διάμετρος μίας τρίχας.

Μεταδίδονται πολύ γρήγορα.. εάν λάβει υπόψιν του κάποιος, ότι το θηλυκό ζει μόνο ένα μήνα περίπου, αλλά κάθε μέρα γεννά 7-10 αυγά (τις κόνιδες)! Αυτά τα αυγά, παραμένουν κολλημένα στο στέλεχος της τρίχας( κόνιδες) έως την επώαση δηλαδή οκτώ ημέρες.

Συνήθως κάποιος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη τους από τη φαγούρα στο κεφάλι. Η οποία οφείλεται στην αλλεργία που παθαίνει το άτομο από τις τοξίνες που εκκρίνει το έντομο. Το ξύσιμο προκαλεί ερεθισμό του δέρματος κοκκινίλες ακόμη κι εκκρίσεις. Πολλές φορές τα άτομα που δεν είναι αλλεργικά δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ψείρες γιατί απλά δεν έχουν φαγούρα.

Ταλαιπωρούν πολύ, παιδιά από την στιγμή που θα συναναστραφούν με άλλα παιδάκια στον παιδικό σταθμό αλλά και καθ' όλη τη σχολική περίοδο μιας κι έρχονται συχνά σε επαφή μεταξύ τους κατά τις συναναστροφές και το παιχνίδι. Τουλάχιστον ένα στα πέντε παιδιά, θα έχει ψείρες κάποια στιγμή της ζωή του. Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες προσβάλλονται πολύ ευκολότερα, ενώ στα μωρά είναι σπάνιες.

Μεταφέρονται με την άμεση επαφή των κεφαλιών γι αυτό κι ο συνωστισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας μετάδοσης (σχολεία, ιδρύματα κλπ).

Δεν μπορεί κανείς, παρά να πάρει κάποια μέτρα προφύλαξης, όπως τα παιδιά με μακριά μαλλιά, να πηγαίνουν σχολείο μαζεύοντας τα, να μην χρησιμοποιούν άλλων παιδιών χτενάκια, βούρτσες κορδέλες καπέλα κλπ, και να ελέγχονται συχνά από το σπίτι.

Οι Φθείρες, μπορούν να παραμείνουν εκτός κεφαλιού μία με δυο μέρες. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που προτείνει ο δερματολόγος για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα οπαία και συνοδεύονται από ειδικό πυκνό χτένι, ακριβώς για να καθαρίζει τα μαλλιά από ψείρες και κόνιδες.

Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε την ύπαρξη φθειρών σε ένα μέλος της οικογένειας, θα πρέπει να εξετασθεί όλη η οικογένεια, και ενημερώσετε το σχολείο του.Η θεραπεία γίνεται συστηματικά και επιβάλλονται οι επαναλήψεις, κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες, γιατί έστω και ένα αυγό να εκκολαφθεί ξεκινάτε πάλι απ το μηδέν.

Εχθρός των φθειρών όπως κι άλλων παράσιτων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία γι αυτό και καλό είναι αντικείμενα – αξεσουάρ των μαλλιών, να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως επίσης και ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κλπ.

Ότι δεν μπορεί να πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία ή και καθόλου, καλό είναι να κλείνεται σε πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες. Οι ψείρες θα πεθάνουν από ασφυξία και οι κόνιδες που θα εκκολαφθούν και εκείνες με τη σειρά τους θα σκάσουν.

ΟΙ φθείρες είναι ζόρικες και αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία! Μην πανικοβάλλεστε και να θυμάστε ότι δεν αποτελούν στίγμα έλλειψης καθαριότητας, ούτε κάνουν κοινωνικές διακρίσεις..