Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τέσσερα βασικά μέτρα περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ογκούμενου ρεύματος προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας.

Να θέσει το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει, μεταξύ άλλων, αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφασίστηκε στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο να δίνονται άμεσα «όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Ως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης περιγράφεται η ανάδειξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος σε μείζον θέμα στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής και αρμοδίων υπουργών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. «Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» ανέφερε συγκεκριμένα.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.
Όπως εκτιμά η κυβέρνηση ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους.

Έτσι αποφασίστηκαν τα εξής:

Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σημειώνεται ότι σε πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διορθώθηκε στη συνέχεια, αναφέρονταν τα εξής: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».
Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ναύαρχος του Λιμενικού Αθ.Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Ν.Πατρινός Νικόλαος και ο ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αρ.Καλογερόπουλος.

Ενίσχυση των υπαρχόντων δομών

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, προανήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου.

newsbomb