Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Σταμάτα να βλέπεις τηλεόραση! Βλάπτει την υγεία!


Κάθε ώρα που καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με προειδοποιήσεις ερευνητών. Μια μελέτη έδειξε για την κάθε ώρα που οι άνθρωποι περνούν μπροστά στην τηλεόραση ο κίνδυνος για τη νόσο αυξάνεται κατά 3,4%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολλές ώρες θέασης τηλεόρασης αυξάνουν το βάρος των ανθρώπων – ο οποίος είναι παράγοντας κινδύνου για το διαβήτη. Η μελέτη αφορούσε 3.234 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 25 και προσπαθούσε να αποτρέψει τους ενήλικες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, η μία πήρε το φάρμακο μετφορμίνη, η δεύτερη ομάδα αύξησε το επίπεδο δραστηριότητας και η άλλη κατανάλωνε ένα χάπι placebo. Κατά την έναρξη της μελέτης, ο συνολικός χρόνος ενασχόλησης με την τηλεόραση ήταν περίπου 140 λεπτά την ημέρα και για τις τρεις ομάδες - και άλλα 400 λεπτά «καθισιού» στην εργασία.

Στο τέλος, τα άτομα της «ομάδας δραστηριότητας» ξόδευαν λιγότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση και λιγότερο χρόνο καθισιού στην εργασία - μειώνοντας το χρόνο καθιστικής ζωής κατά περίπου 37 λεπτά κατά μέσο όρο. Εκείνοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και των ομάδων του φαρμάκου, ωστόσο, μείωσαν το χρόνο καθισιού μόνο κατά εννέα λεπτά ή λιγότερο.

Σημαντική αύξηση κινδύνου!

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος του διαβήτη αυξήθηκε κατά 3,4% για κάθε ώρα ενασχόλησης με την τηλεόραση, εφόσον λήφθηκε υπόψη η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Diabetologia, The Journal of the European Association for the Study of Diabetes.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Andrea Kriska, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε: «Οι μελλοντικές προσπάθειες παρέμβασης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της δραστηριότητας, τη μείωση του βάρους και το λιγότερο καθισιό». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος χρόνος ενασχόλησης με την τηλεόραση είναι τέσσερις ώρες την ημέρα σε σύγκριση με πέντε ώρες στις ΗΠΑ. Η καθιστική ζωή συνδέεται με την παχυσαρκία, το υψηλό επίπεδο λιπιδίων στο αίμα και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν έξι ώρες τηλεόραση την ημέρα συντομεύουν τη διάρκεια ζωής τους κατά πέντε έτη, σε σύγκριση με κάποιον που δεν βλέπει τηλεόραση. Ο μέσος ενήλικας ξοδεύει το 90% του ελεύθερου χρόνου του καθήμενος, ενώ λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες πληρούν τις συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του κέντρου έρευνας Diabetes στη Βρετανία Ρίτσαρντ Έλιοτ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η περισσότερη σωματική δραστηριότητα και ο λιγότερος χρόνος καθισιού, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, είναι οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

«Αυτή η μελέτη δεν δείχνει ότι η θέαση τηλεόρασης είναι άμεση αιτία του διαβήτη τύπου 2, και δεν συγκρίνει άμεσα το καθισιό στην τηλεόραση με άλλες καθιστικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα. Όμως η έρευνα αυτή προστίθεται στο ερευνητικό υλικό που δείχνει ότι όσοι ξόδευαν λιγότερο χρόνο στο καθισιό μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη», ολοκλήρωσε ο εκπρόσωπος.