Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ποιες παροχές σε είδος σε εργαζομένους δεν θα φορολογηθούν


Γιώργος Παππούς

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Μετά από τα αλλεπάλληλα κύματα αντιδράσεων, που προκάλεσε η διάταξη για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος, τώρα που ήρθε η ώρα της εφαρμογής ήτοι της επιβολής του φόρου, η ΓΓΔΕ "μαδάει" με συστηματικό τρόπο τον κατάλογο των παροχών που θεωρούνται εισόδημα.
Η... ευρεσιτεχνία του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που... είδε πεδίο δόξης λαμπρόν σε διάφορες εταιρικές παροχές, μπαίνει πλέον στα... καλούπια της καθημερινότητας και προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Έτσι, μετά από την αναγκαία διευκρίνιση ότι δεν φορολογείται π.χ. η χορήγηση γάλακτος ή η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας ή η χορήγηση θέσης στάθμευσης (!), η ΓΓΔΕ με νέα εγκύκλιο εξαιρεί από το φόρο και όσες παροχές προβλέπονται σε επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.
Ειδικότερα, ορίζεται πως οι παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται στο προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία για τους δικαιούχους, δεδομένου ότι αυτές δίνονται προκειμένου να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο "μάδημα" έγινε όταν εξαιρέθηκαν από το φόρο και τα ειδικά, χαμηλότερα δίδακτρα που δίνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στους δασκάλους τους, για τα παιδιά τους που φοιτούν στα ίδια σχολεία, ενώ μετά από τον... κακό χαμό που είχε προκαλέσει η προαναγγελία φόρου στα εταιρικά κινητά, διευκρινίστηκε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η εταιρία βεβαιώσει ότι η υπέρβαση του συμβολαίου οφείλεται σε προσωπικές κλήσεις, κάτι που προφανώς μπορούσε να γίνει μόνο με... παρακολούθηση των κλήσεων, οπότε και ουσιαστικά αποκλείστηκε...
Διαβάστε περισσότερα »