Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Θέμα: Θανατηφόρο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ (Μεταλλείο Τσούκα)



Την Τετάρτη 1.4.2015 ένας ακόμα εργάτης προστέθηκε στο βαρύ κατάλογο των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ που στο σύνολό τους ο αριθμός ξεπερνά τους 70 νεκρούς.
Ο εργαζόμενος δούλευε σε εργολαβία εξόρυξης στο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στη θέση Τσούκα. Κατά την διαδικασία ελέγχου που πάγια ακολουθείται στις ελεγχόμενες εκρήξεις που αποτελούν μέρος της παραγωγικής διαδικασίας και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, το έδαφος υποχώρησε κάτω από τα πόδια του άτυχου εργάτη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο καταπλακωμένος από μεγάλη ποσότητα μπαζών.

Επειδή τα συμβάντα δεν οφείλονται μόνο στη άτυχη στιγμή, αλλά πάντα υπάρχουν αιτίες που καθορίζονται από τον ανθρώπινο παράγοντα, στην εταιρία επικρατούν οι παρακάτω συνθήκες:
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει καταγγελθεί επανειλημμένα η σημερινή Διοίκηση της εταιρίας για τον καταστροφικό σχεδιασμό στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων, ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο μεταλλείο της εταιρίας που βρίσκεται στην Εύβοια και πάγια κάλυπτε το 55% της τροφοδοσίας του εργοστάσιου, με συνέπεια το τελευταίο διάστημα να υπάρχει σοβαρή και ανησυχητική έλλειψη μεταλλευμάτων γεγονός που έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση για αυξημένη παραγωγή στα υπόλοιπα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης τροφοδοσία του εργοστασίου σε μετάλλευμα. Έτσι, τους τελευταίους μήνες στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη (που υπάγεται και το Μεταλλείο της Τσούκας) έχει αυξηθεί η παραγωγή μεταλλεύματος κατά 50%, γεγονός που έχει οδηγήσει εργαζόμενους και εγκαταστάσεις να εργάζονται σε οριακές καταστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η κακοδιαχείριση των μεταλλευμάτων που έχει μειώσει σημαντικά την τροφοδοσία του εργοστασίου σε μετάλλευμα όχι τόσο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, είχε σαν αποτέλεσμα μόνο το τελευταίο τρίμηνο να μειωθεί η παραγωγή του τελικού προϊόντος (Σιδηρονικέλιο) πάνω από 1.000 τόνους γεγονός που σημαίνει απώλεια εσόδων της τάξεως των 15 εκατ. €, ποσό ιδιαίτερα κρίσιμο για την βιωσιμότητα της εταιρίας λόγω της υπερδιόγκωσης του ήδη υπάρχοντος σοβαρού προβλήματος της ταμειακής ρευστότητας.
Όλα τα παραπάνω δεν έχουν γίνει τυχαία και την ευθύνη φέρει η σημερινή Διοίκηση, η οποία τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει καταγγελθεί για τη στρατηγική απαξίωσης που έχει εφαρμόσει για την εταιρεία.

Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας (Επιθεώρηση Μεταλλείων, ΣΕΠΕ) και οι Εισαγγελικές Αρχές ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανατηφόρου ατυχήματος και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς