Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Νέα κομπίνα με... σπασμένους αποκωδικοποιητές και 22.000 "πελάτες"!

Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online


Εξιχνιάστηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση, που αφορά σε απάτη κατ' εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών, μέσω διαδικτύου, κατ' επάγγελμα. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 49 και 28 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με εγκληματική ομάδα, που διέθετε προς πώληση σε τουριστικές περιοχές, δορυφορικούς δέκτες-αποκωδικοποιητές, οι οποίοι είχαν προφορτωθεί με παράνομο λογισμικό. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε παράνομος χρήστης του δέκτη συνδεόταν, μέσω διαδικτύου, σε συγκεκριμένο κεντρικό σύστημα, το οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό, με σκοπό την θέαση «ψηφιακού μπουκέτου» συνδρομητικών καναλιών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις, από δύο εταιρείες συνδρομητικών δορυφορικών καναλιών, κατά παντός υπευθύνου. Έπειτα από ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη την περασμένη Πέμπτη σε περιοχή της Χαλκιδικής και διενήργησε έρευνα σε κατάστημα, που διατηρεί ο 49χρονος και στο οποίο ο 28χρονος εργαζόταν ως τεχνικός. Στον χώρο αποθήκευσης του οχήματος του 49χρονου βρέθηκαν δύο διαδικτυακοί δορυφορικοί δέκτες, οι οποίοι ήταν παρανόμως τροποποιημένοι και προγραμματισμένοι, για να επιτυγχάνουν, μέσω του διαδικτύου, τη θέαση των συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να πληρώνεται η νόμιμη συνδρομή στις εταιρείες. Στο χώρο του καταστήματος βρέθηκε ένας ακόμα διαδικτυακός δορυφορικός δέκτης, παρανόμως τροποποιημένος και προγραμματισμένος. Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης τύπου USB και τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις και για τη διερεύνηση του πελατολογίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στον αριθμό των 22.000 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς για και να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός της οικονομικής ζημίας τόσο των συνδρομητικών εταιρειών, όσο και του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, διερευνάται και το ύψος της φοροδιαφυγής από την ως άνω παράνομη δραστηριότητα,η οποία, σύμφωνα με εκτίμηση της μίας εκ των εταιρειών, ανέρχεται σε 17.000.000 ευρώ.Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία

ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/72012-kompina-apokodikopoites